Præhospital

30.000 danske foreningspersoner har nu fået et hjerteredderkursus

Et netop afsluttet projekt har resulteret i, at næsten 30.000 udøvere, trænere og ledere i lokale idrætsforeninger nu kan træde til i tilfælde af hjertestop. De har fået et gratis 30-minutters hjerteredderkursus, og det er den simple opskrift på, at der nu er stor opmærksomhed på, at hjertestop også kan ske i hallen eller på fodboldbanen – og at det kræver en hurtig indsats.

Præhospital

Hver tredje føler sig ikke rustet til genoplivning

Hver dag falder i gennemsnit 14 danskere om af hjertestop. Hurtig hjælp betyder en stor forskel ved akut hjertestop, men mange er tilbageholdende med at kaste sig over hjerteredning – selv om enhver indsats er bedre end ingen. Ifølge en ny undersøgelse er mere end hver tredje dansker utryg ved at træde til med hjælp ved et hjertestop.

Præhospital

Nærmer sig 50 hjertesikre zoner

Dansk Råd for Genoplivning lancerede for et år siden konceptet Hjertesikker Zone, og siden da er der blevet oprettet knap 50 Hjertesikre Zoner. Men der bør være mange flere, mener Dansk Råd for Genoplivning, som nu opfordrer virksomheder, foreninger og institutioner til at blive en del af konceptet.

Præhospital

Danmark har nu 41 hjertesikre zoner

Det er nu knap et år siden, at konceptet Hjertesikker Zone blev lanceret, og siden da er det lykkedes at få etableret 41 Hjertesikre Zoner i Danmark. En Hjertesikker Zone er et afgrænset område – f.eks. en virksomhed, en lufthavn, et fitnesscenter, et idrætsanlæg, et museum eller en grundejerforening – der har implementeret en række tiltag, som kan øge chancen for, at en person overlever et hjertestop i zonen.

Præhospital

Vil motivere sårbare borgere til at træde til med førstehjælp

Udsatte borgere i Danmark har lavere førstehjælpskompetencer end resten af befolkningen – samtidig har de et større behov for førstehjælp. Derfor har Røde Kors udviklet nyt materiale, som skal motivere mennesker, som ikke har mulighed for at deltage i ordinære førstehjælpskurser på grund af fysisk helbred eller psykiske udfordringer, til at give førstehjælp, når der er brug for det.

Præhospital

Nu kan der stemmes på årets hjerteredder

Frem til 14. september 2023 er der mulighed for at stemme på den dansker, der skal udpeges som ”Årets Hjerteredder 2023”. Prisen går til en person, som har trådt til og reddet et medmenneske, som ikke havde været her i dag, hvis det ikke var for hjerteredderen. Et dommerpanel har blandt en række indstillede udpeget tre nominerede til prisen.

Præhospital

Årets førstehjælper reddede 12-årig med hjertestop

Til en basketballtræning i Gentoftehallen reagerede Josefine hurtigt og holdt hovedet koldt, da dengang 12-årige Theo pludselig faldt om med hjertestop. Hun gik i gange med hjertemassage og sørgede for, at der blev tilkaldt både ambulance og hjertestarter. Derfor er hun nu udpeget til Årets Førstehjælper 2023 af Dansk Røde Kors.

Præhospital

Nyt koncept skal gøre det nemt at undervise skoleelever i førstehjælp

I Danmark er det lovpligtigt for skolerne at undervise eleverne i livreddende førstehjælp, men det er kun godt halvdelen af skolerne, som rent faktisk gør det. Derfor vil Dansk Råd for Genoplivning udvikle et nyt undervisningskoncept til eleverne på 6.-8. klassetrin, som skal gøre det nemt for lærerne at undervise eleverne i både livreddende førstehjælp og symptomerne på stroke.

Præhospital

Kæmpe fremgang for hjertelungeredning og brug af hjertestarter

I dag er det international Hjertestarterdag, og siden den første Hjertestarterdag i Danmark i 2013, er der sket markante fremgange på genoplivningsområdet. Danmark er i en international førerposition inden for genoplivning. Antallet af hjertestartere er mere end fordoblet, flere danskere er uddannet i livreddende førstehjælp, flere vidner træder til med hjertelungeredning og stød med hjertestarter, og flere overlever.