Præhospital

Nyt projekt skal øge trivslen blandt ambulancepersonale

Ambulancepersonale oplever ofte potentielt traumatiske begivenheder i arbejdet. Det gør dem særligt udsatte over for psykiske belastningsreaktioner som blandt andet PTSD, depression og stress. Det skal et nyt ph.d.-projekt forsøge at forebygge. Det sker ved at udvikle et E-læringsprogram, som kan øge trivslen og forebygge psykisk belastning hos ambulancepersonale.

Præhospital

Ny analyse af den præhospitale indsats efter skyderierne i Field’s

Danske og norske læger har fået publiceret en artikel om skyderiet i Field’s i 2022 i det videnskabelige tidsskrift Scandinavian Journal of Trauma, Resuscitation and Emergency Medicine. I artiklen beskriver forfatterne en række læringspunkter, herunder at mangel på ambulancer kane skabe behov for at improvisere ved f.eks. at benytte køretøjer fra politiet eller civile køretøjer.

Præhospital

Arrangerer det første danske præhospitale forskningssymposium

Præhospitalet i Region Midtjylland inviterer sammen med de øvrige regioner til det første nationale præhospitale forskningssymposium. Det foregår torsdag den 20. april 2023 i Aarhus. På symposiet bliver der stillet skarpt på aktuel præhospital forskning med en række emner, blandt andet ”Mental Robusthed”, ”Præhospital hjerteforskning” og ”Anvendelse af nye præhospitale teknologier”.

Præhospital

Tre donationer til forskning på det præhospitale område

TrygFonden har uddelt midler til tre nye forskningsprojekter på det præhospitale område. Det første projekt skal undersøge, hvordan hjerteløbere oplever at blive kaldt ud til hjertestop hos børn samt de pårørendes oplevelse af hjerteløberne. Det andet handler bl.a. om, hvor ofte hjertestartere påsættes inden ambulancens ankomst, mens det tredje handler om udviklingen i overlevelse efter hjertestop.

Præhospital

Netværksscanner i ambulancer skal redde flere patienter med slagtilfælde

Forskere i Region Sjælland vil vinde tid ved at udnytte ambulanceturen til at stille en diagnose for patienter med slagtilfælde og begynde behandlingen. Målet er at kunne tale med patienten på farten via televideo og sende scanningsbilleder fra ambulance til hospital. Det kræver en stærk og pålidelig netværksforbindelse. Derfor undersøger forskerne nu mobilnetværket i områder af regionen.

Præhospital

Første danske drone flyver nu ud med hjertestarter

For første gang på dansk jord skal hjertestartere flyve med drone ud til folk ved mistanke om hjertestop. Dronen vil i første omgang flyve i og omkring Aalborg by som en del af et forskningsprojekt. Helt konkret vil dronen blive sendt afsted, når den sundhedsfaglige 112-operatør mistænker hjertestop. Dronen flyver helt automatiseret via GPS og kamera.

Præhospital

Særlig belastningstest hjalp ambulancepersonale med at vurdere COVID-19-patienter

Da den første COVID-19-bølge rullede ind over Danmark, undersøgte Præhospitalet i Region Midtjylland, om en såkaldt stoletest kunne hjælpe ambulancepersonalet med at vurdere, om patienter var i risiko for et alvorligt forløb. Resultaterne tyder på, at denne belastningstest rent faktisk kunne bidrage til at identificere patienter, der ville have gavn af at blive indlagt på hospitalet.

Præhospital

Akutlægebiler tester behandling med binyrebarkhormon ved hjertestop

Et nyt studie tester, om tidlig behandling med binyrebarkhormon kan forbedre prognosen efter hjertestop. Udfordringen er, at lægemidlet skal gives af akutlægerne på stedet, hvor patienten ikke er ved bevidsthed. Studiet er et samarbejde mellem Rigshospitalet, Gentofte Hospital og Region Hovedstadens Akutberedskab, hvor læge og ph.d.-studerende Laust Obling undersøger 120 patienter med hjertestop.

Præhospital

Analyse af Storebæltsulykken: Udfordringer med kommunikation og uddannelse

En ny analyse af den alvorlige togulykke på Storebælt i 2019 er netop blevet publiceret i et videnskabeligt tidsskrift. Her konkluderer fire læger, at den præhospitale del af indsatsen forløb godt, men at det var en stor udfordring, at 40 pct. af radiokommunikationen ikke skete som foreskrevet. Endvidere er det et problem, at næsten halvdelen af de danske akutlæger ikke har en formel indsatslederuddannelse.