Brandvæsen

Kontrakt på driften af sirenevarslingssystemet er i udbud

En 10-årig kontrakt på at vedligeholde det landsdækkende sirenevarslingssystem er sendt i udbud. Kontrakten har en anslået værdi på 53 mio. kr., og den omfatter blandt andet eftersyn og fejlretning på Danmarks 1.045 elektroniske varslingssirener. Sirenevarslingssystemet drives af Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, som også står for udbuddet.

Politi

Sirener blev fejlaktiveret i stort område

Aabenraa var en af de byer, der blev hårdt ramt af stormfloden fredag aften. Da der opstod brud på en mobil dæmning ved byens havn, valgte Syd- og Sønderjyllands Politi at aktivere varslingssystemet med sirener og udsendelse af mobilvarsling. Ved en fejl blev sirenerne imidlertid aktiveret i store dele af Sønderjylland. Mange modtog også endnu en mobilvarsling lørdag eftermiddag og aften. (Opdateret).

Brandvæsen

Krigen i Ukraine giver ekstra udfordring ved årets sirenetest

Onsdag kl. 12 gennemføres den årlige test af de danske varslingssirener. I år er konteksten for sirenetesten præget af krigen i Ukraine, og det er derfor ekstra vigtigt at formidle budskabet om, at afprøvningen af sirenerne 4. maj blot er en test. Derfor er informationsmateriale om sirenerne og testen af dem oversat til ukrainsk og russisk.

Brandvæsen

Varslingssirenerne testes onsdag kl. 12

Som vanligt tester Rigspolitiet og Beredskabsstyrelsen varslingssirenerne den første onsdag i maj kl. 12. Der er derfor ingen grund til at blive bekymret, når du hører sirenerne onsdag. Varslingssirenerne bruges til at advare om større ulykker eller katastrofer. Derfor er det vigtigt at teste sirenerne jævnligt for både at identificere fejl og minde folk om, hvad de skal gøre ved en reel varsling.

Brandvæsen

I dag testes varslingssirenerne

Landets godt 1.000 varslingssirener bliver i dag kl. 12 testet. Samtidig testes også sms-varsling for døve og hørehæmmede samt app’en Mobilvarsling, der begge sender beredskabsmeddelelser til brugerne. Du skal ikke ringe 112, når du hører varslingssirenerne. Det gælder både ved øvelser og i akutte situationer.

Politi

Alt gik galt da Rigspolitiet skulle aktivere varslingssirener

Da Rigspolitiet den 15. marts 2019 skulle aktivere én enkelt varslingssirene i Viborg på grund af en brand i en industribygning, så førte en menneskelig fejl til, at samtlige sirener i Midt- og Vestjyllands politikreds blev aktiveret. I alt 586.000 borgere skulle dermed ”gå inden døre og søge information hos DR eller TV 2”. Men der gik næsten en time, inden Rigspolitiet fik sendt en beredskabsmeddelelse til DR eller TV 2.

Brandvæsen

Varslingssystem til døve og hørehæmmede fungerede ikke på Store Hyledag

Traditionen tro testede myndighederne sirenevarslingssystemet den første onsdag i maj. I alt blev 1.078 sirener aktiveret på ”Store Hyledag” for at sikre, at de virker, og at befolkningen ved, hvordan man skal forholde sig. Beredskabsstyrelsens foreløbige data viser, at omkring 10 sirener meldte fejl. Det betyder, at tæt ved 100 procent af sirenerne fungerede fejlfrit. Derimod fungerede varslingen til døve og hørehæmmede ikke.