Ambulanceflyvninger med helikoptere koster 100.000 kr. i timen

Arkivfoto: VFK

Forsvarets redningshelikoptere anvender omkring en tredjedel af deres tid på ambulanceflyvninger for regionernes præhospitale beredskab, men flyvningerne koster skatteyderne omkring 100.000 kr. i timen – svarende til 250 mio. kr. om året. Samtidig peger en ekspert på, at 9 ud af 10 flyvninger reelt er overflødige og sagtens kunne flyves med de mindre lægehelikoptere, der kun koster 10.000 kr. i timen.

Det er TV 2, som har analyseret, hvad Forsvarets dyre EH101 Merlin-redningshelikoptere anvendes til, og analysen viser, at 2/3 af helikopternes tid anvendes på ambulanceflyvninger. Men de store helikoptere anvendes helt forkert, mener overlæge Benedict Kjærgaard. Han er formand for det lægelige SAR-udvalg, der tager sig af redningshelikoptertjenesten i Danmark.

“I 90 procent af tilfældene ville patienterne kunne flyttes med en mindre helikopter eller et fastvinget fly til en brøkdel af prisen – uden konsekvenser for patienterne”, siger Benedict Kjærgaard til TV 2.

Ambulanceflyvningerne koster ca. 100.000 kr. timen, men Forsvaret sender ikke en regning til regionerne, når helikopterne tilkaldes. Og det er måske årsagen til, at helikopterne bruges forkert, mener Benedict Kjærgaard: ”Man kan godt mistænke regionerne for at finde det bekvemt at flytte patienterne på Forsvarets regning”, siger han.

Regionernes egne lægehelikoptere koster omkring 10.000 kr. i timen, og de kan klare mange af de opgaver, som Forsvarets helikoptere i dag rekvireres til. I stedet bør de store redningshelikoptere – der er på størrelse med en mindre bus – ifølge Benedict Kjærgaard anvendes til det, som de er beregnet til: At redde folk fra nødsituationer på havet og i de arktiske egne under de værst tænkelige vejrforhold. “Det er de meget velegnede til. Og de kan redde mange mennesker på en gang”, siger Benedict Kjærgaard til TV 2.

Annonce