Brandfolk: Ny dimensionering ville have kostet liv i sidste weekend

Google Maps
Arkivfoto: Falcks brandstation i Hillerød

Sidste weekend rykkede brandfolkene i Hillerød ud til en storbrand i en etageejendom, hvor 35 beboere måtte reddes ud fra den brændende bygning. Ingen kom til skade ved branden, men hvis den var sket i 2016 – hvor en ny dimensionering skal træde i kraft – havde branden kostet liv. Det vurderer de lokale brandfolk.

Når seks nordsjællandske kommuner fra årsskiftet går sammen i Frederiksborg Brand og Redning, så fører sparekrav til, at beredskabets dimensionering skal ændres. Det betyder blandt andet, at brandstationen i Slangerup formentlig nedlægges, men også i Hillerød vil der ske en større ændring af beredskabet.

Ifølge forslaget til den nye dimensionering skal beredskabet i Hillerød reduceres med en tanksprøjte og en tankvogn, ligesom stationens redningsbåd skal flyttes til Gilleleje. Samtidig skal vagtholdet ændres fra 14 brandfolk til kun otte, og i stedet skal der trækkes på assistance fra Frederikssund eller Helsinge. Og det er især mandskabsreduktionen, som ifølge brandfolkene i Hillerød vil kunne få alvorlige konsekvenser.

Ville have kostet menneskeliv

Ved branden i sidste weekend måtte 35 beboere reddes ud gennem vinduerne. Men det vil ikke være muligt at gennemføre en sådan redningsaktion, hvis spareplanerne gennemføres. Det vurderer talsmanden for brandfolkene, Per Johansen.

”Det kunne have fået meget store konsekvenser, hvis vi skulle have klaret den brand med det kommende beredskab. Det ville have kostet menneskeliv. Det er jeg fuldstændig sikker på. Vi ville ikke have kunnet nå at redde dem, der bor øverst i bygningen, ud. De ville være døde. De andre beboere ville måske gå i panik på grund af ventetiden og have forsøgt at komme ud andre veje og var så døde af røgforgiftning. Nogle var måske i desperation sprunget ud af vinduerne. Jeg er meget bekymret – ikke for mit job, men for borgernes sikkerhed”, siger Per Johansen til Frederiksborg Amts Avis.

Per Johansen peger også på, at stationens vandkapacitet vil blive reduceret med 14.000 l. ”Kommunen er begyndt at nedlægge flere og flere brandhaner, og det har ikke været noget problem indtil nu, for så har vi bare haft mere vand med ud. Det kan vi ikke have længere. Og når vi er færre mand, så er der ikke nogen til at koble slangerne på hanen”, siger Per Johansen til Frederiksborg Amts Avis.

Borgmester er ikke bekymret for fremtiden

Trods advarslerne fra de lokale brandfolk er Hillerøds borgmester, Dorte Meldgaard, dog ikke bekymret.

”Vi havde forskellige alternative dimensioneringer. Når jeg kigger egoistisk på Hillerød Kommune, så er det svært at se ændringer fra det, vi har i dag. Det er jo en opgave, vi er blevet pålagt. Vi skal effektivisere. Det er den præmis, vi har at arbejde efter. Jeg har stor tiltro til dem, der har lavet beregningerne. Når de bliver slået sammen, kommer der en ny alarmeringscentral, så alarmen ryger ud alle steder, så det bliver hurtigere at koordinere indsatsen. Jeg er ikke bekymret for fremtiden”, siger Dorte Meldgaard til Frederiksborg Amts Avis.

Annonce