Fagforening: Vi er ægte bekymrede for det danske beredskab

Arkivfoto: Lasse Christiansen

Med økonomiaftalen mellem regeringen og KL rammes det operative beredskab af så hårde sparekrav, at det samlede beredskab står svækket. Sådan lyder vurderingen fra Centralforeningen for Stampersonel, der understreger, at foreningens kritik af økonomiaftalen ikke er udtryk for en kamp mellem de statslige og kommunale – men udtryk for en ægte bekymring.

Den seneste tid har de landsdækkende medier bragt flere artikler, hvor der beskrives en kamp mellem de statslige og kommunale beredskaber. Men den udlægning er Centralforeningen for Stampersonel (CS) ikke enig i.

”Jeg vil godt understrege, at for CS er det ikke et spørgsmål om kamp mellem statslige eller kommunale myndigheder. For CS er det et spørgsmål om, hvorvidt de kommunale myndigheder selv kan varetage det danske beredskab, når en væsentlig del af det statslige beredskab er sparet væk”, fastslår CS’ formand, Jesper K. Hansen.

Frygter for danskernes sikkerhed

CS-formanden peger på en række eksempler inden for de seneste uger, som ifølge ham har vist, at et kommunalt beredskab alene ikke er tilstrækkeligt til at klare omfattende, avancerede eller langvarige katastrofer.

”Jeg frygter for danskernes sikkerhed, når en ny ‘Bodil’ raser, eller et skybrud får Københavns eller Vardes gader til at sejle og det lokale kommunale brandvæsens pumper og mandskab ikke er nok”, siger Jesper K. Hansen, der minder om, at det statslige beredskab løser en hel række af vitale opgaver, som også inkluderer eksempelvis indsats ved pandemier samt kemiske beredskab.

CS henviser også til, at organisationen bliver bakket op i sin bekymring af såvel Hovedorganisationen af Officerer i Danmark, der organiserer alle officererne i Beredskabsstyrelsen, og Landsklubben for Deltidsansatte Brandfolk, der pointerer, at deltidsbrandfolkene alene ikke kan magte opgaven.

”Der er netop ikke tale om fnidder mellem to store myndigheder. Der er tale om ægte bekymring for vores fælles sikkerhed, når det virkelig gælder. KL og regeringen har tromlet en beslutning hen over hovedet på alle og sat vores sikkerhed og tryghed over styr”, siger Jesper K. Hansen.

Undrer sig over stilhed fra politikerne

Mens debatten har kørt i medierne, har der været larmende stilhed fra de involverede politikere.  Hverken ministre eller kommunalpolitikere har ønsket at udtale sig i sagen.

”Det undrer mig, men det er vel fordi, at de inderst inde godt ved, at de hurtigt kan få et sikkerhedsmæssigt problem. Det er sigende, at eksempelvis Københavns overborgmester Frank Jensen ikke har givet en eneste kommentar i sagen, selvom det er hans by, der mærkede resultaterne af skybruddet for nyligt, hvor beredskabet blev indsat meget sent i forløbet. Det er også bemærkelsesværdigt, at hverken finansministeren eller forsvarsministeren har været på banen, for det er trods alt dem, der har været med til at beslutte denne besparelse”, siger Jesper K. Hansen.

Annonce