Opfordrer reddere til ikke at arbejde for region

Arkivfoto: Thomas Voss

Region Hovedstaden har besluttet, at bemandingen af regionens akutlægebil i Herlev skal hjemtages fra 1. marts 2012. Derfor søger regionen nu paramedicinere og ambulancebehandlere, der skal fungere som lægeassistenter på lægebilen. Men regionen har ikke nogen overenskomst, og det får nu reddernes faglige organisationer til at advare redderne mod at søge stillingerne.

I dag har Region Hovedstaden fem akutlægebiler, hvor lægeassistentbemandingen varetages af Københavns Brandvæsen og Falck, mens regionen selv står for lægebemandingen og driften af køretøjerne.

Fra 1. marts 2012 bliver akutlægebilen i Herlev imidlertid hjemtaget, og regionen lægger op til, at de andre akutlægebiler måske også hjemtages på et senere tidspunkt.

Til at bemande akutlægebilen søger Region Hovedstaden nu paramedicinere og erfarne ambulancebehandlere, der desuden vil skulle fungere som sundhedsfaglige visitatorer på regionens AMK-vagtcentral i Herlev. Det har imidlertid fået Reddernes Faglige Klub København og Chaufførernes Fagforening til at reagere, for ifølge de to faglige organisationer har Region Hovedstaden ikke nogen overenskomst på området.

”Region Hovedstaden har ingen overenskomst, som dækker det arbejde. Det vil sige, at reddere, som søger arbejdet, ikke kan få oplyst, hvilke løn- og arbejdsforhold, de skal arbejde under. Det er useriøst, når en region ikke har styr på helt basale medarbejderrettigheder”, siger Henrik Andersen, der er formand for Reddernes Faglige Klub København.

”Da Region Hovedstaden udbød ambulancekontrakterne i sommeren 2008, var det med en klar klausul om, at opgaven skulle udføres på en ’for området dækkende overenskomst’. Nu, hvor regionen selv vil overtage en arbejdsopgave og dermed arbejdsgiveransvaret, er det tilsyneladende ikke et krav regionen selv vil efterleve. Regionen forholder sig heller ikke til loven om virksomhedsoverdragelser med hensyn til de hjemtagne stillinger”, lyder det fra de to faglige organisationer.

”Det er et skræmmende billede der tegner sig, nu hvor Region Hovedstaden hjemtager den første af i alt fem akutlægebiler. Det er skræmmende, at en offentlig instans som Region Hovedstaden ser stort på reddernes rettigheder, og vi ser os nødsaget til at advare redderne mod, at regionen tilsyneladende vil forsøge at køre overenskomst og fagforening ud på et sidespor”, siger Hugo Hammel, der er brancheformand for Chaufførernes Fagforening.

”Med den nuværende viden vil vi advare redderne mod at søge stillingerne, indtil arbejdsopgaven er blevet overenskomstdækket. At afgive alle erhvervede tryghedsbestemmelser og erstatte dem med en tilværelse som lykkeridder hos Region Hovedstaden kan blive en skæbnesvanger beslutning”, siger Henrik Andersen og Hugo Hammel.

Region Hovedstaden har ikke ønsket at kommentere sagen.

Annonce