Ny reportageserie følger redningsaktioner

Arkivfoto: Mogens Warrer
Arkivfoto: Mogens Warrer

Flyvevåbnets Eskadrille 722 er på vagt 24 timer i døgnet, 365 dage om året, og mandskabet er klar til at rykke ud med kort varsel, når ulykken rammer, og hjælpen skal hurtigt frem. I aften viser TV 2 det første af tre programmer om Eskadrille 722, hvor TV-seerne kommer ekstraordinært tæt på arbejdet om bord på EH-101 Merlin-helikopterne. Eskadrillens piloter, reddere og teknikere har nemlig været iført hjelm-kameraer.

Eskadrille 722 har hjemsted på Nordens største militære flyvestation i Karup, men de tre besætninger, der konstant er på arbejde, dækker hele Danmark – inklusiv de danske farvande – fra de tre baser i henholdsvis Skrydstrup, Aalborg og Roskilde.

Hver besætning møder ind til en vagt på 72 timer, og i de tre døgn må de ikke forlade basens område, for de skal være klar til at rykke ud i løbet af få minutter, når alarmen lyder. Den gennemsnitlige reaktionstid er på bare otte minutter.

Besætningerne om bord på Eskadrille 722’s redningshelikoptere er alle soldater, og en del af dem har tidligere været på missioner i krigsområder. Fælles for dem er, at de i dag bruger deres tid på at redde liv i stedet for at kæmpe i krig.

”Jeg begyndte min karriere i forsvaret med at flyve F16-fly, altså med at ødelægge ting og slå folk ihjel. Nu redder jeg folk i stedet for, og det er den rigtige plads for mig”, fortæller pilot Jens Christian Hansen.

”Jeg ved godt, at jeg er soldat, men mit hjerte brænder for at redde og hjælpe folk”, supplerer Thomas Wandahl, som er en af eskadrillens mest erfarne piloter. Han har været i Eskadrille 722 i næsten 20 år, og blandt de hundreder af redningsmissioner, han har deltaget i, er aktionen 11. februar 2011, hvor det lykkedes at redde 14 forliste efterskoleelever op af Præstø Fjords iskolde vand. Det var en mission, der satte sig dybe spor hos alle de redningsfolk, der var til stede.

I reportageseriens første program sætter Eskadrille 722 kursen mod Saltum Strand ved Vestkysten, hvor tre børn er drevet til havs i en gummibåd. Senere følges en dramatisk redningsaktion i Nordsøen, hvor et sejlskib har knækket masten. De to mand om bord er i yderste livsfare, men skipperen nægter alligevel at forlade sin båd.

Det første program i reportageserien ”Eskadrille 722” sendes tirsdag kl. 21.25 på TV 2.

Annonce