Viceberedskabschef: Beredskab skal ændres efter dødsbrand

Mandag mistede en 65-årig mand livet ved en brand i Aakirkeby på Bornholm. Det skete kort tid efter, at brandstationen i Aakirkeby er blevet nedgraderet fra en autosprøjte til en Hurtig Sluknings Enhed. Men branden var så voldsom, at det ikke ville have gjort nogen forskel, hvis brandvæsenet var rykket ud med en autosprøjte fra Aakirkeby. Det skriver viceberedskabschef Palle K. Tourell i en redegørelse, hvor han dog også lægger op til, at beredskabet i Aakirkeby skal ændres: HSE’en skal således have bedre stigemateriel, røgdykkerne skal kunne klæde sig udstyr under udrykningen, og der bør være plads til fire brandfolk i køretøjet.

Ifølge redegørelsen fra viceberedskabschef Palle K. Tourell modtog Bornholms Brandvæsen alarmen kl. 15.44. Allerede kl. 15.49 var den lokale HSE fremme med en bemanding på tre mand samt 200 l. vand. På det tidspunkt var ejendommen overtændt, men HSE’en fik reddet en 65-årig mand ud – ifølge lokale medier ved hjælp af stiger fra naboerne. Kl. 15.56 ankom indsatslederen fra Rønne, og kl. 15.59 var autosprøjten fra Rønne fremme. Kl. 16.00 ankom også en tankvogn fra Rønne.

I oktober blev brandstationen i Aakirkeby nedgraderet fra en autosprøjte til en Hurtig Sluknings Enhed, men ifølge viceberedskabschefen havde nedgraderingen ikke indflydelse på brandvæsenets muligheder for at redde den 65-årige. ”Alle krav til serviceniveau er opfyldt. Branden var så voldsom i sin udbredelse ved brandvæsenets ankomst, at udfaldet af branden ikke ville have været anderledes, uanset hvilket/hvilke køretøjer, der var ankommet som de første”, skriver viceberedskabschefen i redegørelsen.

Ikke desto mindre anbefaler redegørelsen også, at der sker ændringer af beredskabet i Aakirkeby. HSE’en skal således snarest udstyres med bedre stigemateriel, og HSE’en skal også ombygges, så røgdykkerne kan iklæde sig deres røgdykkerudstyr på vej til skadestedet. En læring fra branden er endvidere, at der ved anskaffelse af nye HSE’er skal sikres plads til yderligere en brandmand, således at køretøjet kan rumme fire brandfolk.

”Sammenbygget hus med oprindelig to selvstændige lejligheder. Ved branden var disse lejligheder ikke længere sektioneret fra hinanden. Ejendommen blev anvendt til udlejning til flere personer. Der er ikke konstateret tilstedeværelsen af røgalarmer i bygningen. Alarmerne ville i givet fald have været aktiveret og herved eventuelt kunnet være medvirkende til at forhindre en så voldsom udvikling af branden”, skriver Palle K. Tourell i redegørelsen, som konkluderer, at brandfolkene fra Aakirkeby og Rønne arbejdede professionelt og kompetent i forbindelse med indsatsen.

Annonce