Nyt forskningsprojekt om chancerne for overlevelse ved hjertestop hos ældre

Hvad kan borgere over 60 år forvente, hvis de rammes af hjertestop? Det spørgsmål skal ny forskning forsøge at besvare. Region Hovedstadens Akutberedskabs forskningsleder og professor, Fredrik Folke, og Københavns Universitet har modtaget 952.000 kr. i støtte fra TrygFonde til at gennemføre forskningsprojektet.

Formålet med forskningsprojektet er at belyse både chancerne for overlevelse samt livskvalitet efter hjertestop hos personer over 60 år. Det sker i kølvandet på en ny lov, der giver borgere i denne aldersgruppe mulighed for på forhånd at fravælge genoplivningsforsøg.

Den nye lov har affødt debat flere steder. For hvad er egentlig udsigten til at overleve et hjertestop som ældre? Og hvordan er livet, hvis man overlever?

Loven kan gøre, at nogle tror, at genoplivning sjældent er succesfuld for ældre, og at livet efterfølgende er præget af alvorlige hjerneskader. En sådan opfattelse kan i værste fald føre til, at vidner til hjertestop ikke tør eller ønsker at træde til – og dermed svækker den ellers stærke ”træd-til-kultur”, som er udbredt i Danmark.

Med TrygFondens donation vil forskerne analysere både kort- og langtidsoverlevelse blandt patienter over 60 år samt undersøge den efterfølgende livskvalitet.

Målet er at give borgere og beslutningstagere et solidt vidensgrundlag – både for at nuancere diskussionen om aldersgrænsen for fravalg af genoplivning og for at fastholde vigtigheden af at hjælpe ved hjertestop – uanset alder.

Annonce