Beredskabsdirektør: Beredskabsstab skulle have været aktiveret under storbrand

Den lokale beredskabsstab, der har til opgave at koordinere store indsatser, burde have været aktiveret under sidste måneds storbrand på havnen i Fredericia. Det fastslår den lokale beredskabsdirektør, som blandt andet mener, at den manglende koordinering førte til, at der blev rekvireret assistance på en noget tilfældig måde samt at der ikke blev lagt flydespærringer ud.

Den lokale beredskabsstab (LBS) på politigården i Horsens burde have styret slagets gang, da en storbrand hærgede en virksomhed på havnen i Fredericia. Og det var en fejl, at beredskabsstaben ikke blev aktiveret, mener beredskabsdirektør Lars Nordahl Lemvigh fra Trekantområdets Brandvæsen.

”Det gik godt, men vi burde have haft nedsat den lokale beredskabsstab den aften og nat. Det er ved store kritiske situationer, at vi skal have den i spil, så der overordnet kan træffes dispositioner, og man kan aflaste den indsatsleder på stedet, som har rigeligt at se til. Det var en fejl i mine øjne”, siger Lars Nordahl Lemvigh til Jydske Vestkysten.

”Om jeg skulle have bedt politidirektøren om at få nedsat LBS, eller han skulle have gjort det selv, kan man diskutere, men situationen var så alvorlig, at det burde være sket”, siger beredskabsdirektøren, som peger på, at den manglende koordinering fik konsekvenser:

”Der blev rekvireret assistance fra flere sider, og det blev måske lidt tilfældigt. Indsatsen gik godt, men det havde været godt med en overordnet myndighed, som kunne have overblikket og handle ud fra det. Vi kunne have støttet indsatslederne bedre, hvis vi havde haft et overordnet strategisk niveau. Det er jeg slet ikke i tvivl om, og det er en af de ting, vi har lært”.

Beredskabsdirektøren mener, at beredskabsstaben også kunne have sikret, at der blev lagt flydespærringer ud i havnen. ”Vi bad tydeligt om, at det skulle ske midt om natten, men fakta var, at de først lå på plads 12 timer senere”, siger han til Jydske Vestkysten. Dermed blev kysterne langs Lillebælt forurenet af stivnet palmeolie i dagene efter, og har siden krævet oprydning fra både Fredericia og Middelfart kommuner.

Annonce