Brandværn nedlægger sig selv på grund af mandskabsmangel

Brandstationen i Vester Sottrup.

Endnu et frivilligt brandværn har kastet håndklædet i ringen. Denne gang er det brandværnet i Vester Sottrup, som har valgt at opsige brandslukningskontrakten med Sønderborg Kommune. Årsagen er mandskabsmangel. Den seneste tid har der kun været 6-10 aktive brandfolk, og det er ikke nok til at sikre en stabil bemanding på de lokale brandudrykninger.

Vester Sottrup Frivillige Brandværn blev stiftet i 1946, og brandværnet har tidligere været oppe på at have 20-25 frivillige brandfolk. Men på det seneste har styrken kun været på 6-10 brandfolk, herunder flere, der endnu ikke har den fornødne uddannelse.

Derfor har brandværnet nu besluttet at opsige brandslukningskontrakten med Sønderborg Kommune.

I en udtalelse skriver brandfolkene:

”Det er med vemod vi melder ud, at Vester Sottrup Frivillige Brandværn har valgt at lukke stationen og opsige kontrakten om brandslukning i vores slukningsområde. Alle borgere kan fortsat føle sig trygge, da vores område bliver overtaget af andre brandværn. Vi har set os selv i øjnene, og vi kan fremadrettet ikke overholde den kontrakt, vi har indgået med Sønderborg Kommune, derfor er vi i fællesskab på stationen blevet enige om, at dette var det rigtige at gøre”.

Brandfolkene fortsætter:

”Vi har haft en nedgang af frivillige som gør, at vi ikke føler, at vi kan overholde vores forpligtigelser overfor kommunen. Derfor har vi nu valgt at nedlukke brandværnet. Selv om brandværnet bliver nedlagt, er det ikke en beslutning, der kommer ud af det blå. Vi har på det seneste lavet en statistik på hvor mange, der kunne deltage, hvis brandværnet var blevet kaldt ud. Vi kunne se, at vi ikke kunne stille med det mandskab, vi skal. Det kunne vi for to år siden, men når vi ikke kan stille med det, vi skal, så er det mest forsvarligt at stoppe”.

Andre brandværn overtager slukningsområdet

Lukningen af brandstationen kommer naturligvis til at betyde ændringer i det lokale beredskab, men formanden for beredskabskommissionen i Sønderborg Kommune, borgmester Erik Lauritzen, fortæller, at andre brandværn overtager dækningen:

“Jeg er rigtig ked af, at Vester Sottrup Frivillige Brandværn lukker, for det har selvfølgelig betydning, når et brandværn nedlægger sig selv. Men jeg kan forsikre borgerne i Vester Sottrup om, at der fortsat kommer brandfolk, hvis der går ild i ens ejendom, og det vil ske inden for den fastsatte udrykningstid. Det bliver primært Ullerup Frivillige Brandværn og Beredskab Sønderborg samt Broager Frivillige Brandværn, der vil køre til Vester Sottrup i fremtiden, hvis det brænder”, siger Erik Lauritzen.

“Jeg har enorm respekt for det arbejde, Vester Sottrup Frivillige Brandværn har leveret for at gøre deres naboer trygge. Et brandværn har en meget ansvarsfuld funktion, for det er en vigtig og alvorlig opgave, da der potentielt kan være menneskeliv på spil. Og det kræver, at brandværnets opgaver bliver løst inden for den beskrevne tid, med uddannede brandmænd og med det rette antal. Jeg vil gerne sende en stor tak til brandfolkene i Vester Sottrup Frivillige Brandværn, for de har med en stor frivillig indsats gennem rigtig mange år løst en meget betydningsfuld opgave”, siger borgmesteren.

Annonce