Falck-topchef: Kynisk og brutal oprydning venter

Falck har de seneste år haft en imponerende vækst, men det er sket gennem opkøb, der ikke har givet indtjening. Derfor kaster Falcks nye topchef, Jakob Riis, sig nu over en stor oprydningsopgave, hvor han med egne ord vil være ”kynisk og brutal”. Mange af de 16 forretningsområder i 45 lande skal skæres væk, og et stort forretningsområde sættes allerede nu til salg.

Gennem de seneste år har Falck øget omsætningen med ca. en mia. kr. om året takket være en aggressiv vækststrategi. Med den mangeårige koncernchef Allan Søgaard Larsen i spidsen opkøbte og startede Falck et stort antal virksomheder over hele verden, og i dag har Falck 16 forretningsområder og aktiviteter i 45 lande. Men trods den voldsomme vækst er Falcks overskud dykket, og nu er redningskoncernens nye topchef, Jakob Riis, klar med en strategi – Project North Star – der skal øge overskuddet med 500 mio. kr. allerede næste år.

Værre end ventet

I et interview med Berlingske Business fortæller Jakob Riis, at det står værre til i Falck, end han havde ventet. Problemet er ifølge den nye topchef, at Falck har opkøbt en masse virksomheder, men uden at integrere eller standardisere dem. I stedet er de fortsat som hidtil – og ofte med lokale medejere. Konsekvensen har været, at Falck ikke har fået nogen stordriftsfordele ved f.eks. at eje ambulanceselskaber i hele verden.

”Den model, man har i Falck, passer til et meget mindre selskab. Det betyder, at vi ikke har nogen skalafordele. Vi har snarere skalaulemper, for vi kan simpelthen ikke styre kompleksiteten. Virkeligheden er vokset Falck over hovedet. Der har været nul synergier for Falck i at samle ambulanceselskaber op på den måde. Nul. Det er de synergier, vi skal hente nu”, siger Jakob Riis til Berlingske Business. Han fortæller, at man nu vil standardisere Falcks globale ambulancemodel.

Men også andre dele af virksomheden skal ændres. Ifølge Jakob Riis vil der således i de kommende år blive ”meget færre” forretningsområder, og især skal mange af de mindre forretningsområder skæres væk. Det vil blandt andet ramme Falck Safety Services, der i Danmark især er kendt for brandskolen i Esbjerg. Hele dette forretningsområde har Jakob Riis sat til salg. De tre kerneområder, som den nye topchef primært vil satse på, er ambulancekørsel, vejhjælp og sundhedsservice.

Det handler alene om lønsomhed

Jakob Riis bebuder samtidig, at det indtil videre er helt slut med væksteventyret i Falck. Nu skal fokus være på en oprydning, hvor han tilkendegiver, at han vil være ”kynisk og brutal”.

”Man kan ikke bare justere Falck-modellen. Den skal tænkes helt om. Før handlede det om vækst. Sådan er det ikke længere. Nu handler det alene om lønsomhed”, siger han – og fortsætter: ”Der ligger også en opgave i at få fortalt folk, at når man kigger under motorhjelmen på Falck, så er det ikke helt så fantastisk, som man troede”.

Jakob Riis antyder samtidig, at forgængeren Allan Søgaard Larsen ikke har givet Falcks bestyrelse et retvisende billede af udviklingen i Falck: ”Det er fair at sige, at en bestyrelse ikke har mere indsigt i en forretning end det, som en direktion bringer frem og introducerer, så nogle ting er blevet meget tydeligere i løbet af det seneste halve år”, siger han til Berlingske Business.

Ifølge Jakob Riis er der ikke udsigt til en stor afskedigelsesrunde i Falck her og nu. Derimod vil ske komme mindre afskedigelsesrunder, i takt med at Falck effektiviserer.

Annonce