Norsk Falck-strejke kan ramme juletrafikken

Forhandlingerne mellem Falck og fagforeningen om en overenskomst for Falcks brandfolk på den norske Bodø Lufthavn er brudt sammen. Dermed vil en strejke kunne bryde ud fredag, og det kan gå hårdt ud over juletrafikken, da en lang række flyafgange risikerer at blive aflyst. Fagforeningerne har tidligere meldt ud, at Falck tilbyder deres medlemmer en løn, der ligger op til 80.000 norske kr. under overenskomsten. 

Falck overtog driften af brand- og redningstjenesten på Bodø Lufthavn den 1. august 2016, og siden da har der været forhandlinger mellem arbejdsgiverforeningen Spekter og fagforeningen NFL om en overenskomst for brandfolkene. Disse forhandlinger er imidlertid nu brudt sammen.

Sagen havner derfor i den norske forligsinstitution, hvor der er mæglingsmøder onsdag og torsdag. Hvis det ikke resulterer i en overenskomst, vil en strejke kunne bryde ud fra fredag kl. 13. Og det kan give store problemer for  lufthavnen, der har ekstra travlt i perioden op til jul.

Det er den statslige organisation Avinor, der driver lufthavnen og har kontrakt med Falck, og Avinor understreger, at man ikke er part i arbejdskonflikten – men at man er “en stærkt berørt tredjepart”.

“Vores leverandør, Falck, har informeret os om, at de efter strejkens udbrud vil kunne levere et beredskab på niveau 4. Den information har vi givet videre til flyselskaberne. Den konkrete information om, hvilke flytyper, der dermed vil kunne betjenes efter fredag kl. 13, hvis strejken bryder ud, vil vi melde ud, så snart flyselskaberne har afklaret det”, fortæller lufthavnschef Inger-Hilde Tobiassen.

Under alle omstændigheder vil jagerfly, helikoptere og ambulancefly fortsat kunne anvende lufthavnen.

Fagforeningen NFL har tidligere kritiseret Falck, der i perioden frem til overtagelsen af opgaven ansatte en række brandfolk, som ifølge NFL fik tilbudt lønninger, der lå op til 80.000 norske kr. under den overenskomstmæssige løn.

Annonce