Stor mangel på ambulancereddere truer beredskabet i sommerferien

444 vagter hos Hovedstadens Beredskab. 250 vagter hos Falck. Det er den aktuelle status på ubesatte vagter hos Region Hovedstadens to ambulanceoperatører i sommerferieugerne. Hos Hovedstadens Beredskab betyder problemerne med at få vagtplanen til at gå op, at ambulanceredderne nu pålægges at tage ekstravagter, men beredskab kan dog ikke garantere, at alle ambulancer kan bemandes.

Sommerferien giver traditionelt udfordringer i ambulancetjenesten, hvor der er en akut mangel på uddannede ambulancefolk. Og hos Hovedstadens Beredskab erkender man, at der er problemer med at få vagtplanen til at gå op. Derfor bliver ekstravagterne ikke kun besat ved frivillighed – flere ambulancereddere er allerede blevet pålagt at tage ekstra vagter.

”Medarbejderne har gjort en kæmpe indsats ved at tage ekstravagter, og visse har også udsat deres ferie. I dette langstrakte forløb med COVID, som ingen kunne forudse komme, har medarbejderne således udført en kæmpe og prisværdig indsats. Men vi mærker nu som organisation de ‘organisatoriske senfølger’ af den store indsats og fleksibilitet, som medarbejderne har udvist i perioden”, siger operationschef Tim Ole Simonsen til Ekstrabladet – og fortsætter:

”Alt dette sammenholdt med, at vi desværre også har haft en udfordring i vores mandskabsplanlægning, har medført at vagtbesættelsen hen over sommeren er udfordret. Vi ved godt vores medarbejdere er presset, og på trods af en lang periode med særlige vilkår under COVID, træder mange fortsat hjælpende til. Vi er i god og tæt dialog med reddernes faglige repræsentanter om udfordringerne”.

Ville gerne ansætte 10 reddere i dag

Hovedstadens Beredskab henviser til, at der er en generel mangel på ambulancereddere i Danmark, og at det derfor er svært at besætte ledige stillinger. Hvis det var muligt, ville Hovedstadens Beredskab således gerne ansætte 10 uddannede ambulancereddere med det samme.

Mandskabsmanglen gør, at beredskabet ikke kan garantere, at alle ambulancer kører som planlagt hen over sommeren:

”Vi gør selvfølgelig vores yderste for at dække alle vagter og dermed stille det antal ambulanceberedskaber, vores kontrakt beskriver. Hvis det undtagelsesvis bliver nødvendigt at nedlægge et beredskab i et kortere tidsrum, vil vi behandle dette ud fra vores kontrakt med Region Hovedstaden”, siger Tim Ole Simonsen til Ekstra Bladet.

Hos Falck bekræfter pressechef Dennis Kjærsgaard Sørensen, at der er ubesatte ekstravagter i Region Hovedstaden i de kommende uger. Men ifølge pressechefen er det helt normalt, når der afvikles sommerferie. Falck afviser, at redderne bliver presset til at tage ekstravagter:

”Vi genkender ikke billedet. Men vi er kede af, hvis nogle af vores medarbejdere har fået den oplevelse. Vi vil gerne understrege, at vores medarbejdere selvfølgelig ikke skal føle sig presset til at tage en vagt. Det er ekstravagter, der bliver tilbudt”, siger Dennis Kjærsgaard Sørensen til Ekstra Bladet.

Annonce