1.500 branddaskere skal sikre sommerhusområde

Alle sommerhuse i Vester Husby ved Nissum Fjord på Vestkysten får tirsdag i næste uge hver udleveret to branddaskere. Grundejerforeningen bruger 275.000 kroner på de i alt 1.500 branddaskere, som skal sikre området. Sommerhusene ligger nemlig i et klitområde, som er blevet en brandfælde på grund af årtiers kvas og døde træer. Derfor skal småbrande bekæmpes, før de vokser sig store.

“Vi er bange for en katastrofe. Der er cirka to huse om året, der brænder i vores område, og hvis den ild får fat, kan det brede sig til kvas og grene, der er lagt op, og som normalt er meget tørt”, siger Niels Sandgaard, der er formand for Vester Husby Grundejerforening, til DR Midt & Vest.

Alle sommerhuse i Vester Husby er stråtækte, og siden sommerhusområdet blev oprettet for 50 år siden, er hele klitten gradvis blevet bevokset. Området er i dag tilgroet og fyldt med gammelt, brandfarligt kvas. “Man skærer træer ned, og af bekvemmelighedsmæssige grunde lægger man så grenene på jorden som en slags hegn. Dels er det grimt, og dels virker hegnene som en slags lunte, hvis der er brand”, siger Niels Sandgaard.

Og at der er tale om et potentiel livsfarligt problem bekræfter brandstationslederen i Ulfborg, Kaj Vandborg. Han ser de nye branddaskere som et helt nødvendigt middel for at undgå, at fremtidige brande breder sig. “Vi havde en udrykning derud tidligere i år, og vi har en køretid på ca. 10 minutter. Da vi kom frem, var hele huset væk, brændt ned til grunden. Det går lynende stærkt”, siger Kaj Vandborg til DR Midt & Vest.

Men selv 1.500 nye branddaskere er ikke nok til at sikre sommerhusområdet. Kommunen og grundejerforeningen er gået sammen om et sæt retningslinier for brugerne af husene. De omfatter brandfaste askespande, frie adgangsveje til brandkøretøjerne og – ikke mindst – endnu en opfordring til grundejerne om at fjerne så meget kvas og så mange døde træer som muligt.

Annonce