Krigen i Ukraine giver ekstra udfordring ved årets sirenetest

Onsdag kl. 12 gennemføres den årlige test af de danske varslingssirener. I år er konteksten for sirenetesten præget af krigen i Ukraine, og det er derfor ekstra vigtigt at formidle budskabet om, at afprøvningen af sirenerne 4. maj blot er en test. Derfor er informationsmateriale om sirenerne og testen af dem oversat til ukrainsk og russisk.

Myndighederne bruger varslingssirenerne til at advare om større ulykker eller katastrofer. Derfor er det vigtigt at teste sirenerne, primært for at minde borgerne om, hvad de skal gøre ved en reel varsling. Den tekniske test sker løbende og kræver ikke aktivering af sirenerne.

Informationsmateriale om sirenerne og testen af dem er i år blevet oversat til ukrainsk og russisk. Materialet foreligger i forvejen på dansk, engelsk og en række andre sprog. Materialet er tilgængelig bliver også sendt til en række myndigheder og organisationer, herunder kommunerne, Udlændingestyrelsen og nødhjælpsorganisationer.

Hjælp medborgere med oplysning

”Det er vigtigt, at information om testen når bredt ud, så vi ikke skaber unødig bekymring. Samtidig er det vigtigt, at man som borger er klar over, hvordan man skal forholde sig, hvis man hører sirenerne ved en reel varsling, og det er testen en anledning til at oplyse om”, fortæller Lars Aabjerg Pedersen, der er kommunikationschef i Beredskabsstyrelsen.

”Vi har hvert år fokus på information til de grupper, som kan blive bekymrede, når vi tester sirenerne. I år har vi i sagens natur ekstra fokus på ukrainere i Danmark, som kan have nylige erfaringer med lyden af sirener i en helt anden kontekst”, siger Lars Aabjerg Pedersen.

Beredskabsstyrelsen opfordrer til, at man hjælper sine medborgere ved at oplyse dem om, at lyden den 4. maj er en test, og at der ikke er grund til bekymring.

Annonce