Vagtchef: Sirenevarsling var måske en Fejl 40

Foto: Rigspolitiet

Fredag eftermiddag blev 97 varslingssirener i hele Midt- og Vestsjællands politikreds aktiveret efter en brand i Ringsted, hvor det reelt kun var tre sirener, som skulle have hylet. Det landsdækkende sirenevarslingssystem administreres af Østjyllands Politi, og her har man endnu ikke fundet årsagen til fejlen – men vagtchefen erkender, at det kan have været en menneskelig fejl hos ham.

Det var en brand på et autoværksted, som fik Midt- og Vestsjællands Politi til at anmode om, at tre varslingssirener i Ringsted by blev aktiveret. Anmodningen gik til Østjyllands Politi i Aarhus, men ved en fejl blev 97 sirener i alle byer på Midt- og Vestsjælland aktiveret.

Varslingen udløste stor forvirring og ængstelse i de mange byer – og den blev ikke mindre, da sirenerne atter blev aktiveret for at afvarsle de fejlagtige alarmer. Det førte til en telefonstorm hos Midt- og Vestsjællands Politi, hvor telefonsystemet brød sammen.

Hos Østjyllands Politi kender man endnu ikke årsagen til fejlen. ”Vi har forsøgt at få opklaret situationen, men vi ved endnu ikke, hvor fejlen ligger. Jeg ved ikke, om det er mig, der har lavet en Fejl 40, eller hvad der er sket. Sirenerne er stoppet alle steder nu. Også i Ringsted. Lige nu er det svært at sige, hvor fejlen ligger. Jeg har aldrig prøvet noget lignende, og lige nu vil jeg helst ikke trykke på flere knapper”, siger vagtchef Jan Abildtrup fra Østjyllands Politi til TV 2.

Fredag aften beklagede Rigspolitiet forløbet. “Politiet vil gøre alt for, at det ikke sker igen. Dagens uheldige hændelse bliver analyseret i den kommende tid for at undgå noget lignende. Vi beklager den unødige ængstelse, som de fejlagtige sirenevarslinger kan have medført”, oplyste Rigspolitiet i en meddelelse.

Også på BeredskabsInfo kunne sirenevarslingen tydeligt mærkes. Normalt har BeredskabsInfo ca. 200 besøgende online ad gangen, men serveren er konfigureret til at kunne håndtere op til 2.000 samtidige besøgende. I minutterne efter sirenevarslingen var der imidlertid et sted mellem 3.000 og 4.000, som på samme tid forsøgte at gå ind på Beredskabsinfo.dk. Det resulterede i, at serveren gik ned med et brag, men allerede efter 15 minutter havde teknikerne fået serveren online igen.

Annonce