Ny type redningsstige skal forebygge drukneulykker

Arkivfoto

En ny og mere synlig redningsstige er afgørende for at undgå, at de mange drukneulykker, som hvert år finder sted i danske havne, får dødelig udgang. Derfor har TrygFonden i samarbejde med Arkitektforeningen udskrevet en arkitektkonkurrence om at designe en ny stige, der skal udbredes over hele landet. Målet med konkurrencen er at finde frem til en prototype af en ny stige, der efter en test-periode vil kunne produceres og rekvireres gratis på samme måde, som man kender det fra blandt andet redningskranse.

”Vi håber at kunne lokke mange gode forslag frem fra dygtige designere, arkitekter og andre danskere med designerfaring. Det vil hjælpe os til at producere den helt rigtige fastmonterede redningsstige, som på en funktionel og æstetisk måde kan medvirke til at skabe tryghed og i sidste ende redde liv i såvel store trafikhavne som små lystbådehavne i Danmark”, siger René Højer, som er områdechef for sikkerhed og ansvarlig for bade- og vandsikkerhed i TrygFonden.

Baggrunden for designkonkurrencen er TrygFondens Nationale Druknestatistik, som er blevet udarbejdet de seneste fire år. Statistikken viser, at hver fjerde drukneulykke i Danmark sker i havne, og kun 16 procent af ulykkerne bliver overværet af andre. Dermed er der brug for mere synligt redningsudstyr, der også kan fungere ved selvredning.

”Det virker helt banalt, men synlige, fastmonterede redningsstiger er i sidste ende det, der redder liv. På en kold vinteraften har man kun få minutter til at redde sig selv op på land, før de vitale organer begynde at sætte ud, så det er vigtigt, at man med det samme kan se, hvor redningsstigen er. Kan man ikke se en redningsstige i nærheden, fordi den er gammel, mørk og går i ét med bolværket, så er der en langt større risiko for, at man går i panik og i sidste ende drukner”, siger René Højer – og tilføjer, at det også er vigtigt at kunne se redningsstigerne fra land:

”Ser man en person, der falder i vandet, skal man som udgangspunkt ikke selv springe i. Man skal i stedet kaste en redningskrans ud til den forulykkede, og herefter guide til nærmeste redningsstige”.

Arkitektkonkurrencen afvikles sammen med Arkitektforeningen. Vinderen af konkurrencen modtager en præmie på 100.000 kroner.

Annonce