Tage med solceller kan være farlige for brandfolk

Når det brænder, kan solceller på hustage udgøre en alvorlig fare for brandfolk. Det siger professor Bernd-Jürgen Vorath, tysk ekspert i sikkerhedsteknik ved universitetet i Göttingen. “Paradoksalt nok består problemet i panelernes høje kvalitet. De er i reglen ekstremt varmeresistente og holder formen, selv når det brænder i loftsrum lige under dem”, siger Bernd-Jürgen Vorath. Det betyder, at de sjældent falder ned, men i stedet spærrer vejen, så brandfolk har svært ved at nå ilden udefra. Men brandfolkene risikere også at få stød.

Panelerne forstærker varmeudviklingen under taget, og dermed gør de det også svært at komme til branden inde fra huset. Men ifølge Bernd-Jürgen Vorath rummer solpanelerne endnu en potentiel fare: “Så længe det er lyst, producerer de strøm med en spænding på op til 400 Volt. Og det er ikke altid lige til at slukke dem”, siger han til Ingeniøren. Han påpeger, at tænd/sluk-knappen typisk findes inde i huset. Og forsøger brandfolk at flytte tændte paneler, eller kommer de til at rette en vandstråle mod dem, kan det have døden til følge.

“Man ved jo aldrig om branden har beskadiget kabIer, så vi siger altid til vores folk, at de skal holde afstand”, fortæller Carsten Pix fra forbundet af tyske brandværn til Ingeniøren. Anbefalingen kommer på baggrund af gentagne ulykker, hvor brandfolk har fået elektrisk stød fra panelerne. Når de tyske brandfolk i tvivl om risici ved slukningen, hænder det stadigt oftere, at huse med solpaneler bringes til kontrolleret nedbrænding – en løsning, der selvsagt er forbundet med store omkostninger.

For at forebygge faren opfordrer professor Vorath husejere til ikke at montere solpaneler klos op ad hinanden. Hvis der er afstand mellem panelerne, giver det brandfolk bedre mulighed for at nå ilden, men indtil videre har kun få fulgt opfordringen. Afstand mellem panelerne gør nemlig, at man ikke kan montere så mange solpaneler, hvilket giver et mindre strømudbytte. Derfor foreslår forbundet af tyske brandværn, at industrien i stedet indfører solpaneler, der er lettere at slukke.

Annonce