Fængselsstraf for at skyde fyrværkeri mod politiet

Retten i Glostrup har idømt en ung mand fængselsstraf for at skyde med fyrværkeri mod tre politifolk nytårsnat. Det er en af de første domme efter en ny bestemmelse i straffeloven med skærpet straf for vold mod ansatte indenfor politi, brand og redning. Manden blev idømt seks måneders fængsel. Fem af månederne blev dog gjort betinget.

Den 17-årige gerningsmand blev anholdt den 1. januar 2021 over midnat på Høje Taastrup Station af den samme politipatrulje, som han kort forinden havde skudt fyrværkeri mod fra en perron. De tre politifolk undgik dog at blive ramt.

Som en af de første blev han sigtet efter straffelovens nye § 119 b, som har skærpet straffen for vold med genstande mod tjenestemænd – for eksempel personale fra politi, brand og redning – med op til otte års fængsel.

Bestemmelsen giver mulighed for varetægtsfængsling, og samme dag som anholdelsen bestemte Retten i Glostrup, at han skulle fængsles. Han sad derefter fængslet de næste 20 dage.

Får prøvetid på et år

Onsdag retten ham så skyldig i at skyde tre skud fra et bomberør mod tre politifolk og idømte ham seks måneders fængsel. Fem af månederne blev gjort betinget og en måned ubetinget.

Retten bestemte, at han skal være under tilsyn af Kriminalforsorgen i en prøvetid på et år, og begår han ny kriminalitet i den periode, skal han afsone de sidste fem måneders fængsel.

Han var før ustraffet, men nu kommer dommen til at fremgå af hans private og offentlige straffeattest i henholdsvis fem og 10 år.

”Med den nye bestemmelse er der kontant afregning i retssystemet for at skyde med fyrværkeri mod politi og andre tjenestemænd, som udfører et arbejde for borgere og samfund. Som denne sag tydeligt viser, risikerer selv unge ustraffede at blive varetægtsfængslet, få en fængselsstraf og store pletter på straffeattesten”, fortæller Bjarke Enevoldsen, der er anklagerfuldmægtig ved Københavns Vestegns Politi.

Annonce