30.000 danske foreningspersoner har nu fået et hjerteredderkursus

Arkivfoto.

Et netop afsluttet projekt har resulteret i, at næsten 30.000 udøvere, trænere og ledere i lokale idrætsforeninger nu kan træde til i tilfælde af hjertestop. De har fået et gratis 30-minutters hjerteredderkursus, og det er den simple opskrift på, at der nu er stor opmærksomhed på, at hjertestop også kan ske i hallen eller på fodboldbanen – og at det kræver en hurtig indsats.

Projektet ”Giv Liv i forening” var aktivt i perioden fra 2019 til marts 2024. Projektet har uddannet over 500 instruktører, som kan undervise i hjerteredderkurser. Der er afholdt 2.789 kurser i idrætsforeninger i DGI. 29.431 udøvere, trænere og ledere er blevet klædt på til et kunne træde til ved et hjertestop. Der er endvidere uddelt 10 hjertestartere til idrætsforeninger.

”Giv Liv i forening” er netop slut i projektform, men i samarbejde med Hjerteforeningen tilbyder DGI fortsat gratis hjerteredderkurser til idrætsforeninger.

”Det har været stærkt at opleve den store interesse i idrætsforeningerne for at deltage i hjerteredderkurser. Det vidner om, at mange er blevet opmærksomme på, at hjertestop desværre også kan ske i hallen eller på fodboldbanen. Derfor er det rigtig vigtigt, at så mange som muligt deltager i Hjerteredderkurser, så de kan træde til, hvis det utænkelige skulle ske”, siger Jan Nielsen, der er partnerskabschef i DGI.

”Der sker årligt 5.000 hjertestop udenfor hospitalet, og hvis der hurtigt udøves en indsats med genoplivning, før ambulancen kommer frem, har helt op til hver anden en chance for at overleve. Det har projektet ’Giv Liv i forening’ sat fokus på i foreningslivet, og vi er glade for, at der har været stor opbakning til det”, siger Rikke Primdahl, der er chefkonsulent i Hjerteforeningen.

Indsats giver resultater

Onsdag den 1. december 2021 faldt den dengang 12-årige Theo Skovbro om under en træning i SISU Basketball Klub. Et par holdkammerater råbte om hjælp og løb ind i hallen ved siden af, hvor Josefine Haabegaards hold var ved at træne. Hun kunne hurtigt se på Theo, at han havde brug for førstehjælp.

”Der gik otte minutter fra jeg begyndte på hjertemassage til ambulancefolkene ankom – men det føltes som 20 sekunder, fordi det hele gik så stærkt. Heldigvis havde jeg taget et hjerteredderkursus tre måneder inden. Her lærte jeg, at det værste, man kan gøre, er ikke at gøre noget. Så jeg gik i gang med hjertemassage, mens en forælder gav mund-til-mund, og til sidst trak Theo vejret igen”, fortæller Josefine Haabegaard.

Hun håber, at projektet ”Giv Liv i forening” har været med til at sætte øget fokus på, at alle uanset alder kan lære at træde til i tilfælde af et hjertestop.

Theo Skovbros mor, Mette Skovbro, husker tydeligt, da hun fik opkaldet om, at der var noget galt. Da forældrene løb ind i hallen den onsdag aften, så de deres søn ligge på gulvet i basketballhallen, hvor han netop var begyndt at trække vejret selv igen. Det var dog først et par dage efter hændelsen, at Theos forældre fandt ud af, hvem der havde givet livreddende hjælp til ham:

”Der var så mange tilfældigheder den aften, og det kunne sagtens være gået galt. Hvis Josefine ikke havde været i hallen, så havde Theo været død. Jeg ved slet ikke, hvordan jeg skal udtrykke den store taknemmelighed, jeg føler for Josefine”, siger Mette Skovbro.

Basketklubben SISU har efterfølgende fået opsat en ny hjertestarter, som alle ved hvor er, og foreningen har udbudt hjerteredderkurser til alle foreningens medlemmer.

I dag har 14-årige Theo Skovbro det godt og er uden mén. Opfordringen er dog klar fra både Josefine Haabegaard og Mette Skovbro: Flere foreninger bør tage stilling til livreddende førstehjælp, for et hjertestop kan ramme alle.

Annonce