Overlæger: Afskaffelse af lægebiler bomber beredskabet 20 år tilbage

Syv sjællandske overlæger langer i et læserbrev hårdt ud efter Region Sjællands beslutning om at afskaffe regionens lægebiler og erstatte dem med paramedicinerenheder. Det vil koste 120 liv om året, advarer overlægerne, der mener, at Region Sjælland med sin beslutning udviser samme bedreviden, som da regionen valgte Samariten som ambulanceoperatør – og at resultatet vil blive, at beredskabet bombes 20 år tilbage.

Det er Region Sjællands beslutning om at erstatte lægerne i fire af regionens akutbiler med paramedicinere, som ifølge Dagens Medicin møder hård kritik i et læserbrev, hvor overlægerne går hårdt til angreb på regionens politikere, som de beskylder for bevidst at overhøre advarslerne fra de relevante fagpersoner.

“Regionens borgere har ret til at vide, at selvsamme politikere ignorerer fremsendte opgørelser over tre års lægeudrykninger, som peger på, at det vil koste ca. 120 menneskeliv i regionen per år at afskaffe lægebiler bemandet med anæstesilæger”, står der i læserbrevet, der er underskrevet af Niels Foldager, Henrik Roland Jensen, Per Arnbo Kristensen, Ole Bo Hansen, Jørgen Krogh Johansen, Eva Lund og Tommy Frank Sørensen. De syv læger er overlæger på Slagelse, Køge, Holbæk, Næstved og Nykøbing Falsters Sygehuse.

Selvom lægerne hilser flere paramedicinere velkomne, så mener de ikke, at de kan erstatte de læger, der i dag rykker ud til borgerne. “End ikke 1.000 paramedicinere kan udføre de samme livreddende indgreb, som anæstesilæger kan. Sammen fungerer vi godt, og vi ved, at redderne mener det samme”, skriver overlægerne.

Forslaget er sendt i høring, men både Lægeforeningen og Dansk Sygeplejeråd har kritiseret planerne. Og når landets andre regioner og de lande, vi normalt sammenligner os med, foretrækker at bemande akutbilerne med læger, forstår de syv overlæger ikke, at Region Sjælland kan anbefale en anden løsning. “Men med samme bedreviden, som Region Sjælland stillede med den nu kasserede sygehusplan og det kasserede arrangement med det svenske Samariten Ambulans, skal vi nu bombes 20 år tilbage ved at afskaffe akutlægebiler”, skriver de kritiske overlæger.

Annonce