Sygeplejersker: Falsk tryghed med sygeplejersker i stedet for ambulance

Det vil være falsk tryghed, hvis Region Syddanmark vælger at lade hjemmesygeplejersker supplere den eneste ambulance på Ærø – frem for at indsætte en ekstra ambulance. Det mener Dansk Sygeplejeråd, som understreger, at en hjemmesygeplejerske ikke kan erstatte en ambulance.

I dag er der kun én ambulance på Ærø, men ca. 10 gange om året er der behov for to ambulancer på samme tid. Som en midlertidig løsning har Region Syddanmark tilkøbt en akutbil hos den nye ambulanceoperatør, BIOS, men det er en meget dyr løsning, som regionen ikke ønsker at videreføre.

I stedet vil Region Syddanmark hente inspiration i Varde Kommune, hvor hjemmesygeplejersker indgår i det præhospitale beredskab og rykker ud, hvis nærmeste ambulance vil have høj responstid. Men den løsning advarer Dansk Sygeplejeråd nu imod. Ifølge fagforeningen kan den ordning, som Region Syddanmark ønsker på Ærø, ikke sammenlignes med ordningen i Varde.

”Det er en tryghedsordning i området med lang responstid. Men det er afgrænset, hvad hjemmesygeplejerskerne må rykke ud til. De kan ikke erstatte en ambulance. Det ville være falsk tryghed. Det er ikke nok med en ambulance på Ærø. Der børe være enten en ekstra ambulance eller en lægebil”, siger Line Gessø Hansen, som er kredsnæstformand i Dansk Sygeplejeråd, til Fyens Stiftstidende.

Line Gessø Hansen uddyber, hvad hjemmesygeplejerskerne i Varde rykker ud til: ”Det er afgrænset, hvad de må. De rykker ikke ud til større færdselsuheld eller drukneulykker. Desuden fungerer ordningen ikke i hele Varde, men kun i yderområderne”, siger hun.

Advarslen fra sygeplejerskerne får dog ikke Region Syddanmark til at skifte kurs. ”Hjemmesygeplejerskerne skal ikke erstatte en ambulance på Ærø, men udgøre et supplement. Desuden er det sådan, at man altid kan udkommandere læger, sygeplejersker og reddere, hvis der er akut behov for det”, siger formanden for Region Syddanmarks præhospitalsudvalg, Thyge Nielsen (V), til Fyens Stiftstidende.

Annonce