TraumeCenter: Drukneulykker er få – men meget alvorlige

Sammenlignet med andre ulykker modtager Rigshospitalets TraumeCenter relativt få patienter fra drukneulykker. Til gengæld er hændelserne utroligt alvorlige, og langt de fleste får en ulykkelig udgang: Under en tredjedel af patienterne overlever. Derfor understreger centret, at det er meget vigtigt, at man begynder at foretage hjertemassage og give mund-til-mund, hvis man er ved en druknet person.

Rigshospitalets TraumeCenter oplyser, at de især om sommeren modtager patienter, der har været ude for en drukneulykke. Men oftest står de ikke til at redde:

”Sammenlignet med andre ulykker, modtager vi relativt få patienter fra drukneulykker. Til gengæld er hændelserne utroligt alvorlige, og langt de fleste får en ulykkelig udgang. Under en tredjedel af de patienter, vi modtager i TraumeCentret, overlever. Det er primært mænd og drenge, der kommer galt afsted, og når de kommer ind til os, er de ofte så svært medtagede, at de ikke står til at redde”, fortæller Emilie Berthelsen Øberg, der er læge i TraumeCentret.

Hvert år drukner 50-80 mennesker i Danmark. Kun en mindre del bliver indlagt i TraumeCentret på Rigshospitalet. Enten fordi personen bliver reddet meget hurtigt, eller fordi det desværre er for sent.

Siden 2019 har TraumeCentret modtaget 15 børn og voksne, der har været udsat for en drukneulykke – 12 af dem var drenge eller mænd.  11 af de 15 patienter mistede livet.

”Selv hvis man overlever umiddelbart, så kan det have livslange konsekvenser i form af for eksempel hjerneskade, hvor nogle aldrig kommer sig helt. Vi ser også, at nogle overlever i første omgang, men senere dør af hjerneskaden eller andre følger fra drukneulykken”, fortæller Emilie Berthelsen Øberg.

Hurtig genoplivning er essentiel

Årsagen til, at drukneulykker er så alvorlige, er iltmanglen, forklarer Dan Isbye, der er overlæge i TraumeCentret og ekspert i genoplivning:

”Ved en drukneulykke kan du ikke trække vejret, og når du har brugt den ilt, du allerede har i kroppen, så stopper hjertet med at slå. Når hjertet stopper med at slå, får du ikke ført ilt rundt i kroppen til de vitale organer, og til sidst stopper hjernen og de andre organer med at fungere. Det sker desværre relativt hurtigt. Så når en person er druknet, skal du have hjertet i gang igen, så ilten kan komme rundt i kroppen, og organerne kan komme til at fungere igen”.

Derfor er det meget vigtigt, at man begynder at lave hjertemassage og give mund-til-mund, hvis man er ved en druknet person.

Pas på badebassinet i haven

Om sommeren er det ikke kun havet, der udgør en risiko. Mange familier har soppe- og badebassiner stående til familiens mindste, og her skal man som forældre også være opmærksom. Små børn kan drukne på få centimeter vand:

”Mindre børn mister orienteringen, hvis de falder ned med hovedet i vandet, og de har svært ved at komme op ved egen hjælp – og det er uanset, om det er i badekarret, bassinet, søen eller ved havet. Små børn tåler iltmangel dårligere end voksne, og de får derfor hjertestop efter ganske kort tid. Man skal aldrig lade sit barn være alene i badebassinet. Få centimeter vand er nok til at være farligt hvis ulykken er ude”, påpeger Emilie Berthelsen Øberg.

Hun forklarer også, at mindre børn kan få kramper i struben, hvis de sluger meget vand, og risikerer at blive kvalt af kramperne. Det kan voksne også, men risikoen er mindre.

”Når det gælder børn og vand, skal man altid være ekstra opmærksom. Vi kan kun opfordre til, at man følger baderådene og aldrig lader sine børn ude af syne, når de er tæt på vand eller i vand”, siger Emilie Berthelsen Øberg.

Annonce