Beredskabsdirektør: Vi kan jo ikke spare på løn til de frivillige

Fra årsskiftet har Haderslev, Tønder og Aabenraa kommuner dannet Brand & Redning Sønderjylland, der nu skal i gang med at finde de krævede besparelser. Men for det nye beredskab indebærer det en særlig udfordring: 28 af de 32 brandstationer drives af frivillige brandværn, og dermed er der kun meget begrænsede muligheder for at spare på lønudgifterne.

Brand & Redning Sønderjylland skal finde besparelser på 2 mio. kr., men beredskabsdirektør Jarl Vagn Hansen advarer om, at den særlige sønderjyske model med frivillige brandværn kan gøre det svært at finde pengene.

”I resten af landet kan man skrue på, om man vil sende seks eller otte mand ud til en brand og på den måde høste en besparelse. Men den knap har vi ikke at skrue på. Vi kan jo ikke spare på lønudgifter. En frivillig brandmand får hverken betaling for at stå til rådighed eller for at tage ud til en udrykning”, siger Jarl Vagn Hansen til DR Syd.

Besparelserne er aftalt mellem regeringen og KL, men beredskabsdirektøren mener, at der er behov for en anden tilgang: ”Man kan måske godt sidde på Christiansborg og mene, at en station bare kan dække et større område. Men når man ikke får løn for sit arbejde, så er det svært at komme ovenfra og sige, at folk skal køre meget længere. Det kræver en anden tilgang, når folk ikke får penge for deres arbejde”, siger Jarl Vagn Hansen.

Annonce