Brandvæsen og Falck under samme tag i Herning

Om et år vil en ny redningsstation stå færdig på H.P. Hansens Vej i Herning. Der skal Falck og Herning Kommunale Brandvæsen bo sammen på det nye Redningscenter Herning. Falck har aftalt at bygge den nye redningsstation sammen med kommunen, efter at redningskorpset sidste år tabte et udbud af brandslukningen. 

“Det nytter ikke, at vi sidder hver for sig. Vi bliver nødt til at tage hinanden under armene og støtte hinanden”, siger Hans Kurt Hansen, der er områdechef for Falck i Ringkøbing Amt, til Herning Folkeblad.

Falck forsøgte for et år siden at overtage brandslukningen i kommunen, men tabte licitationen. Tilbage stod redningskorpset med en nedslidt station på Ringkøbingvej, hvor et halvt hundrede Falck-reddere har deres daglige gang. “Det gik ikke, som vi havde håbet ved licitationen, og det vil blive dyrt at renovere stationen på Ringkøbingvej. Vi ville gerne indgå i en fælles løsning med kommunen. Problemet er, at uanset hvor mange penge vi poster i stationen, så ligger den forkert rent geografisk i Herning”, siger Hans Kurt Hansen til Herning Folkeblad.

Kommunen og Falck har nu lavet en hensigtserklæring, der betyder at de to parter indhenter bud fra en totalentreprenør på at bygge Redningscenter Herning, som de to parter lejer sig ind i. Det private firma og det kommunale beredskab skal i fællesskab leje en bygning med kantine, kontorer og opholdsrum, og hver have en bygning med plads til redningskøretøjer.

Et budgetforlig i Herning Byråd gav grønt lys for samarbejdet mellem kommunen og Falck. I aftalen mellem Venstre, Socialdemokraterne, Det Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og De Konservative hedder det: “Der er enighed om, at beredskabets placering ved H.P. Hansens Vej i husfællesskab med Falck vil skabe gode rammer for beredskabsopgaven”. Videre i aftalen hedder det dog, at det kommunale brandvæsens udflytning kun skal ske, hvis det ikke kommer til at koste kommunen flere penge.

Over fem år koster det knapt 30 millioner kroner at drive det kommunale beredskab. Omvendt har kommune udsigt til at tjene penge på at sælge grunden i Nygade midt i Herning, hvor den nuværende brandstation ligger.

Annonce