Kommunal brandslukning i Faxe Kommune

Google Streetview
Falck-stationen i Faxe

Med udsigt til en besparelse på en halv million om året har et flertal i kommunalbestyrelsen i Faxe Kommune vedtaget at kommunen fra 1. juli 2010 selv skal overtage brandslukningen, der i dag varetages af Falck. Beslutningen blev taget efter at Falck havde varslet en prisstigning, og kommunen skal nu i gang med at indrettede brandstationer på de kommunale materielgårde i Faxe og Haslev.

Beregninger fra den kommunale beredskabsforvaltning i Faxe Kommune og et eksternt konsulentfirma viser, at Faxe Kommune ved at overgå til et kommunalt brandvæsen kan få en helt ny vognpark og samtidig reducere udgifterne med godt 500.000 kr.

Budgettet for det kommunale brandvæsen indeholder dog ikke udgifter til de to nye brandstationer, og det fik tidligere på året et medlem af beredskabskommissionen til at kritisere beredskabschefens regnestykke, hvor brandvæsenets budget desuden blev sammenlignet med et telefonisk tilbud fra Falck. Efterfølgende har Falcks kontraktchef, der indtil for kort tid siden selv var beredskabschef i Faxe Kommune, desuden sat spørgsmålstegn ved andre dele af regnestykket. Blandt andet mener Falck, at der ikke i budgettet er afsat tilstrækkeligt med midler til den løbende vedligeholdelse af brandkøretøjer – men på mødet i kommunalbestyrelsen blev det påpeget, at budgettet ligger på niveau med eksisterende kommunale brandvæsener i regioner.

Overgangen til kommunal brandslukning blev vedtaget af Borgerlisten, Dansk Folkeparti og størstedelen af Socialdemokraterne med 15 stemmer. Mod stemte 12 byrådsmedlemmer; to socialdemokrater, Venstre og Konservative.

Det kommunale brandvæsen skal stå klar til 1. juli 2010, hvor kontrakten med Falck udløber.

Annonce