Værnepligtige: Forholdene på corona-testcentre er uforsvarlige

Når borgerne møder op på TestCenter Danmarks corona-testcentre, så risikerer de, at podningen foretages af en værnepligtig fra Beredskabsstyrelsen, som ikke har haft en fridag i fire uger – og som har haft en arbejdsuge på 80 timer. Det er uforsvarlige forhold, mener de værnepligtige ved Beredskabsstyrelsen Sydjylland.

Beredskabsstyrelsen har overtaget en lang række opgaver på TestCenter Danmarks mere end 20 corona-testcentre. Opgaverne udføres af 200 nyansatte medarbejdere samt af Beredskabsstyrelsens eksisterende medarbejdere og værnepligtige.

Men i et brev til forsvarsminister Trine Bramsen advarer de værnepligtige ved Beredskabsstyrelsen Sydjylland i Haderslev nu om, at forholdene på testcentrene er uforsvarlige.

Ingen fridage i ugevis

”De værnepligtige, som borgerne, der vælger at blive testet i samfundssporet, bliver podet af, har ofte allerede arbejdet mange dage i streg. I nogle tilfælde har vi, de værnepligtige, været i tjeneste i over 4 uger i streg uden én enkelt fridag, da vores arbejde, udover podninger, også inkluderer uddannelse i hverdagene og vagttjeneste i weekenderne. Det vil altså ikke være unormalt, at borgeren bliver podet af en værnepligtig, som ikke har haft en fridag i flere uger”, skriver de værnepligtige – og fortsætter:

”Arbejdet på testcentrene foregår ofte flere dage i streg, og vi har derfor oplevet arbejdsuger, som hurtigt passerer de ’normale’ 37 timer. På nuværende tidspunkt har vi uger, hvor det faktiske timeantal overgår 80 timers tjeneste. Uundgåeligt er kvaliteten af vores arbejde derfor faldet”.

Samtidig advarer de værnepligtige om, at deres normale uddannelse i brandslukning og redningsarbejde i praksis er blevet indstillet, ligesom øvelser aflyses. Ifølge de værnepligtige har det medført, at beredskabet i dag er svækket – og vil blive yderligere svækket, hvis testkapaciteten skal øges i den kommende tid.

Håber at region kan overtage

De værnepligtige fortæller i brevet, at de møder forståelse hos deres befalingsmænd, men at det er deres indtryk, at beslutningen om, at de værnepligtige konstant skal anvendes til podninger, ”kommer længere oppefra”.

”Vores forhåbninger er, at regionens mandskab indenfor overskuelig fremtid vil være af sådan en størrelse, at de kan dække hvis ikke alle, så størstedelen af pladserne på de mange testcentre. Så vi igen får mulighed for at gennemføre de uddannelsesforløb, som normalt hører til at aftjene værnepligt i Beredskabsstyrelsen”, slutter de værnepligtige.

Annonce