Corona-virus: Nyt samarbejde om sikker lufttransport af smittede

Foto: Forsvaret

Forsvaret og Region Midtjylland har indledt et nyt samarbejde om sikker lufttransport af alvorligt syge patienter, der er smittet med corona-virus. Transporten foregår i Forsvarets helikoptere, mens lægefagligt personale og særligt udstyr til transporten kommer fra Region Midtjylland.

Konkret stiller Region Midtjylland to smittesikre “voksen-kuvøser” og specialuddannet personale til rådighed for Forsvarets akutte flyvninger. Selve lufttransporten foregår i Forsvarets redningshelikoptere, der er store nok til at rumme både kuvøser og personale. Der har allerede været gennemført to patienttransporter.

”Vi redder liv, når vi samarbejder og udnytter ressourcerne bedst muligt. Det er løsningen med sikker lufttransport et godt eksempel på. Det er imponerende, hvordan dygtige medarbejdere fra Forsvaret og Regionen Midtjylland på kort tid har fået denne vigtige kapacitet op at stå”, siger forsvarsminister Trine Bramsen.

Beskytter besætningerne

Med ”voksen-kuvøserne” i helikopterne er der udviklet en smittesikker transport fra patientens hjem til det behandlende hospital. Det sikrer, at besætningerne ikke risikerer smitte, når de flyver med patienter, der er akut syge af COVID-19.

”Det er selvsagt afgørende, at vi ikke udsætter helikopterbesætningerne for smittefare, så de kan opretholde deres opgaveløsning. Derfor vigtigt at gøre alt, hvad vi kan for at undgå, at personalet smittes”, siger forsvarsminister Trine Bramsen.

Der har allerede været gennemført to flyvninger med smittesikker lufttransport. Den 17. marts 2020 fløj Forsvarets helikopter en patient mistænkt for COVID-19 fra Bornholm til Rigshospitalet, og den 23. marts 2020 blev en patient mistænkt for COVID-19 fløjet fra Læsø til Aalborg Hospital.

Annonce