Defekt ambulance fik ikke betydning i drabssag

En 35-årig mand fra Mors blev torsdag idømt 12 års fængsel for drabet på en 22-årig mand i december sidste år. Den dømtes forsvarer havde ellers under retssagen fremført, at den 22-åriges liv muligvis kunne have været reddet, hvis ikke det undervejs til sygehuset havde været nødvendigt at skifte ambulance, fordi der opstod tekniske problemer med den første ambulance. Eksperterne kunne imidlertid ikke sige, om den forlængede transporttid til sygehuset havde haft afgørende betydning for offerets overlevelseschancer.

Den 22-årige Daniel Martin Bøgedal blev ramt i brystet med 276 fuglehagl fra et haglgevær på den 35-årige Jesper Pedersens ejendom i Lødderup uden for Nykøbing Mors. Det skete, da den 22-årige efter et skænderi løb hen mod den 35-årige, der vendte rundt og affyrede det dræbende skud.

Undervejs fra gerningsstedet til sygehuset måtte Falck-redderne køre ind på en rasteplads og flytte den hårdt sårede 22-årige fra den defekte ambulance til en anden. “Det har helt klart haft en betydning for, hvor lang tid turen til sygehuset varede”, siger forsvarer Lauge Fastrup til Herning Folkeblad. Daniel Bøgedal, der døde af blødninger en times tid efter han blev skudt, havde ganske alvorlige skader på de indre organer efter skuddet, der blev affyret fra blot 20 centimeters afstand. Vicestatsobducenten fortalte til landsretten, at alle skaderne var potentielt dødelige, men hun kunne ikke sige, om den forlængede transporttid har haft en betydning for, om den 22-åriges liv kunne være reddet.

Under alle omstændigheder retter Lauge Fastrup en skarp kritik af Thisted Politi, der har stået for efterforskningen i sagen. “Det er utilfredsstillende, at politiet vælger ikke at videregive oplysninger om ambulanceskiftet, når det kan have betydning i en straffesag”, siger han og påpeger endnu en fejl begået af politiet. “Log-filen, der registrerer tidspunkterne for alarmopkaldene er blevet slettet ved et uheld. Det er et problem, når forklaringerne er vanskelige at forene med, hvad der foregår af alarmopkaldene. Nu har vi kun et løst estimat på tidspunkterne”, siger han til Herning Folkeblad.

Hos Thisted Politi siger vicekriminalkommissær Leif Westergaard Jensen, at ambulanceskiftet ingen indflydelse har på sagen, og at der er årsagen til, at politiet ikke har viderebragt oplysningen. Det samme gør sig gældende med log-filen, siger han. “Det er rigtigt at log-filen er væk, men der er en fil med de angivne tidspunkter for opkaldene”, siger Leif Westergaard Jensen.

Annonce