Afstemning om kontroversiel Falck-kontrakt tirsdag

Tirsdag skal byrådet i den amerikanske storby San Diego tage stilling til, om byen skal indgå kontrakt med Falck om ambulancekørsel. Kontrakten er kontroversiel og har mødt intens modstand fra den nuværende ambulanceoperatør. En ny analyse fra byrådet viser, at økonomien i Falcks tilbud hænger sammen, mens en rapport fra en lokal fagforening sætter spørgsmålstegn ved Falcks finansielle situation.

I dag er det den private ambulanceoperatør AMR, som står for driften af San Diegos ambulancer, men Falck har tilbudt at øge beredskabet med 20 pct., herunder at antallet af ambulancer øges fra 65 til 75-80. Samtidig udskiftes alle ambulancerne og deres udstyr.

Den amerikanske ambulancestruktur er meget forskellig fra den danske, og det vil således være Falck, som skal betale San Diego for ambulancekontrakten, hvorefter Falck opkræver betaling for udrykningerne. Falcks tilbud lyder på 7,5 mio. amerikanske dollars om året (ca. 47 mio. kr.).

Ingen økonomisk risiko

AMR har kæmpet hårdt for at beholde kontrakten, og både selskabet og flere af de fagforeninger, som organiserer AMR’s nuværende medarbejdere, har beskyldt Falck for at operere med en urealistisk økonomi i tilbuddet og for at have et dårligt arbejdsmiljø. Beskyldningerne førte tidligere på året til, at San Diego igangsatte en analyse af økonomien, og den analyse foreligger nu.

Konklusionen fra byrådets uafhængige rådgiver er, at økonomien i Falcks tilbud hænger sammen, og at en ny kontrakt ikke vil indebære en økonomisk risiko for San Diego. Analysen påpeger, at det ikke er urealistisk, når Falck forventer at få øgede indtægter fra hospitaler og forsikringsselskaber, ligesom det ikke vil ramme beredskabet, hvis Falck har regnet forkert – for Falck skal stadig levere det aftalte beredskab.

Samtidig har San Diegos brandchef, Colin Stowell, nu anbefalet byrådet at skifte til Falck. Han understreger i et brev til byrådsmedlemmerne, at kontrakten med Falck vil give en betydelig styrkelse af ambulancetjenestens materiel, ligesom han fremhæver, at et nyt bodsystem vil sikre, at de udsatte bydele ikke får dårligere responstider end resten af byen.

Penge nok til at dække underskud?

En lokal fagforening har fået udarbejdet deres egen analyse, og her er konklusionen ifølge avisen San Diego Union Tribune anderledes.

Konsulenterne mener således, at Falck overvurderer de potentielle indtægter og undervurderer omkostningerne – og at resultatet enten bliver finansielle problemer for San Diego eller en dårligere ambulancetjeneste. Analysen vurderer, at Falck i USA ikke har nok penge i kassen til at dække et eventuelt underskud, og der sættes spørgsmålstegn ved, om Falcks danske moderselskab kan og vil dække et eventuelt underskud i San Diego.

Byrådet behandler sagen tirsdag kl. 11 lokal tid.

Annonce