USA: Præmier skal få skeptiske brand- og ambulancefolk til at blive vaccineret

Siden pandemiens start er godt 670 af Los Angeles’ brand- og ambulancefolk blevet testet positive for corona-virussen. 12 har været indlagt og to er døde. Alligevel vil omkring halvdelen af byens brand- og ambulancefolk sige nej til at blive vaccineret. Det får nu brandvæsenet til at tage et utraditionelt middel i brug: Der er udsigt til præmier for at sige ja til vaccinen.

Los Angeles Fire Department har over 3.500 ansatte og udfører næsten 500.000 udrykninger om året. Brandvæsenet har 150 ambulancer, og under pandemien er der særlig fokus på ambulancefolkene – der har en forøget risiko for at blive smittede og for at viderebringe smitten til patienter.

I slutningen af december fik Los Angeles Fire Department mulighed for at vaccinere brand- og ambulancefolkene, men hidtil har kun omkring 1.000 taget imod tilbuddet. En intern undersøgelse, som er foretaget af brandfolkenes fagforening, tyder på, at mere end halvdelen af medlemmerne ikke ønsker at blive vaccineret. Enten fordi de er bekymrede for bivirkninger, eller fordi de er modstandere af vacciner.

Det får nu brandvæsenet til at lancere et særligt incitamentsprogram: Brand- og ambulancefolk, der bliver vaccineret, indgår i en konkurrence med en række præmier, f.eks. cykler og gavekort til Airbnb. Herudover vil 20 brandstationer, hvor alle ansatte er blevet vaccineret, modtage en kontant gave på mellem 500 og 1.000 dollars til stationens fælles kasse.

Chefen for Los Angeles Fire Department, Ralph M. Terrazas, er også blevet vaccineret for rullende kameraer, og optagelsen er offentliggjort på brandvæsenets intranet.

Annonce