Alarmcentral nægtede ambulance – astmapatient døde

“Jeg kan jo høre, hun taler i baggrunden. Så kan det ikke være så slemt. Du må ringe til vagtlægen”. Med den forklaring fra alarmcentralen fik 43-årige Louis Neve fra Oue i Nordjylland en sen nattetime i første omgang afslag på en ambulance til sin samlever, Hanne Stelmach, som var ramt af et astmaanfald. Opringningen skete klokken 00.39 lørdag den 17. marts. Ved 3-tiden samme nat døde hun i ambulancefolks varetægt efter forgæves genoplivning.

Mens samleveren stod oprejst mellem sofa og lænestol og gispede efter vejret, ventede Louis Neve på at komme igennem til vagtlægen. Louis Neve stod i telefonkø som nummer tre. Vagtlægen oplyste, at han skulle besøge en anden patient, før han kunne tilse Hanne Stelmach. “Hanne har svært ved at trække vejret”, forklarede Louis Neve. Vagtlægen bad hende angiveligt tage to sug af sin inhalator. Louis Neve svarede, at det havde hun ikke kræfter til, men svaret fra vagtlægen var, at det skulle hun. Herefter sluttede samtalen, skriver Nordjyske.

Nogle minutter senere sagde Hanne Stelmach til samleveren: “Nu er det alvor. Ring til 112”. Klokken var da 01.46 eller 67 minutter efter det første – afviste – opkald. Ambulancen rykkede ud, og ankom 12-13 minutter senere. “Inden ambulancen nåede frem, faldt Hanne om på gulvet. Jeg ringede igen til 112. De instruerede mig om at holde Hanne for næsen, blæse luft ind et par gange og trykke hende 30 gange på brystkassen. Men hun lå med åbne øjne og stirrede. Der kom ingen luft ud. Hun var allerede død. Det er jeg sikker på”, siger Louis Neve til Nordjyske.

Falck-redderne kom i samme øjeblik ind i lejligheden i Oue, men alle redningsforsøg på stedet og i ambulancen var forgæves. Klokken 03 erklæredes Hanne Stelmach for død. “Hvis de havde reageret på mit første opkald, havde Hanne stadig havde været i live. Vi er aldrig tidligere blevet nægtet en ambulance, når hun havde et anfald. Det er under al kritik”, siger Louis Neve.

Om en hurtig reaktion havde reddet Hanne Stelmachs liv, giver obduktionsrapporten ikke noget fingerpeg om. Rapporten konkluderer, at “dødsårsagen må antages at være en følge af et utilstrækkeligt behandlet astmatisk anfald”. Den tager ikke stilling til, om en tidlig reaktion kunne have gjort en forskel. Ole Juul Schmidt, vicepolitiinspektør og ansvarlig hos alarmcentralen i Aalborg, har lyttet til lydfilen fra Louis Neves første opkald udkald: “Samtalen foregår i god ro og orden, og man hører kvinden tale i baggrunden. Louis Neve lyder ikke ophidset. Han er indforstået med, at det er hos vagtlægen, han skal henvende sig”, siger han. “Om der allerede fra begyndelsen skulle være sendt en ambulance, kan man selvfølgelig altid diskutere”, medgiver Ole Schmidt.

Annonce