Debat: Ambulanceudbud er et mesterligt makværk

Region Syddanmarks udbud af ambulancekørslen er ikke det mesterstykke, som konkurrenceeksperten Niels Rytter beskriver. Tværtimod er der tale om et mesterligt makværk, hvor den økonomiske gevinst, som Niels Rytter lægger vægt på, bliver hentet hos de syddanske ambulancereddere. Det skriver Jan Villadsen fra Transportgruppen i 3F i dette debatindlæg.

Af Jan Villadsen, formand for Transportgruppen i 3F, der organiserer ambulanceredderne i Region Syddanmark

Et mesterstykke, kalder konsulent i eget firma Niels Rytter udbuddet i Region Syddanmark, hvor BIOS har vundet kontrakt på ambulancedrift i 10 år. Jeg kalder det et makværk.

At vi når frem til så forskellige vurderinger skyldes vist, at Niels Rytters eneste kriterie er, om der er penge at spare. Er der det, ja så mener Rytter, at udbuddet er et mesterstykke. Han glemmer dog at indregne den efterbetaling, som sendes videre til redderne i form af ringere vilkår, en presset hverdag og mere stress. Det glemmer jeg ikke. For faktum er, at redderne er taget som gidsler, ved at Region Syddanmark har ladet pris, pris og mere pris være eneste fokus i deres valg af leverandør.

Konsekvensen er, at den gevinst, der skal hentes hjem, så regionen slipper billigere, og der stadig er et overskud til ejerne af ambulancevirksomheden, bliver hentet hos redderne. Altså hos dem, der knokler for at behandle tilskadekomne i ulykker og får bragt kronisk syge til kemo, genoptræning eller anden behandling på sygehuset osv. De penge, regionen sparer, betales via forringelser af reddernes arbejdsvilkår.

Virkeligheden er nemlig, at prisen for ambulancedriften kun bliver billigere, fordi redderne belastes mere. I 3F arbejder vi for fair udbud. Vi har intet imod konkurrence, der er fair. Vi har intet imod udbud, der er fair. Derfor arbejder vi for, at medarbejdere er sikret deres job i udbudssituationer, så det alene er navnet på deres arbejdsgiver, der skifter ved et udbud, og ikke deres løn og rettigheder. Vi arbejder for, at elever sikres deres elevtid ud, hvis der er en budrunde midt i deres flerårige uddannelse.

Vi arbejder med andre ord for fair udbud, hvor virksomhederne byder på opgaven – ikke på at dumpe lønnen og presse vilkårene.

Annonce