Hård kritik: Hovedstadens Beredskab leverer ikke det aftalte antal ambulancer

Hovedstadens Beredskab er ramt af både sygdom og opsigelser, og den seneste tid har det medført, at det fælleskommunale beredskab ikke har leveret op mod 20 pct. af det antal ambulancetimer, som beredskabets kontrakt med Region Hovedstaden ellers kræver. Det får nu Region Hovedstaden til at rette en hård kritik mod beredskabet.

Hovedstadens Beredskab er et fælleskommunalt beredskab, som er ejet af Albertslund, Brøndby, Dragør, Frederiksberg, Glostrup, Hvidovre, Rødovre og Københavns kommuner. Hovedstadens Beredskab har kontrakt med Region Hovedstaden om ambulancekørsel i størstedelen af København, men efter et tabt udbud skal Hovedstadens Beredskab fra 1. februar 2023 ikke længere udføre ambulancekørsel for regionen.

En kombination af sygemeldinger blandt ambulanceredderne og opsigelser efter udbuddet gør imidlertid, at Hovedstadens Beredskab har problemer med at leve op til kontrakten med Region Hovedstaden. Antallet af manglende ambulancer er således steget voldsomt fra oktober til december 2021 og igen i januar 2022.

Er løbet tør for ideer

Hos Hovedstadens Beredskab erkender operationschef Tim Ole Simonsen, at der er problemer:

”Vi vil rigtigt gerne vende den her udvikling: Men det kan vi ikke, og det kan vi slet ikke alene. Derfor har vi også løftet problemstillingen og drøftet med Region Hovedstaden, hvordan vi sammen kan løse problemet. Det har vi gjort både på administrativt plan, men også på politisk plan. Det er vi ikke nået i mål med endnu, og vi må sige, at vi er ved at løbe tør for ideer for, hvordan vi skal vende den her udvikling”, siger Tim Ole Simonsen til P4 København.

At Hovedstadens Beredskab ikke lever op til kontrakten, udløser hård kritik fra Christoffer Buster Reinhardt (K), der er formand for sundhedsudvalget i Region Hovedstaden:

“Det synes jeg er utilfredsstillede. De har vundet en kontrakt, hvor de har skrevet under på, at de vil levere det her antal ambulancer, og det gør de ikke. Og det synes jeg er dybt utilfredsstillende som kunde”, siger Christoffer Buster Reinhardt til P4 København.

“Vi har en dialog med Hovedstadens Beredskab. For det er virkeligt vigtigt, at de stiller med det mandskab og de ambulancer, som vi har aftalt. Jeg ved godt, at det er et presset marked i forhold til ambulancereddere i øjeblikket, og de ambulancereddere, der er, de knokler på livet løs. Men jeg forventer også, at ledelsen og bestyrelsen i Hovedstadens Beredskab går ind og tager ansvar for den her opgave. Der er sket det, at Hovedstadens Beredskab har mistet kontrakten pr. 1. februar 2023. Så om et år skal de ikke drive ambulancer mere efter et tabt udbud, og jeg forventer altså, at de gør deres arbejde fair og ordentligt færdigt. Og det forventer jeg, at den ledelse, der er, både administrativt og politisk, tager ansvar for”, siger Christoffer Buster Reinhardt.

Falck skal hjælpe med aflastning

Christoffer Buster Reinhardt fortæller, at Region Hovedstaden har taget nye initiativer for at imødegå problemerne:

”Det, vi har gjort indtil videre, er at vi har lavet en samarbejdsaftale med Falck, som er den anden store ambulanceleverandør i Region Hovedstaden, om at de går ind og stiller med nogle flere siddende og liggende patienttransporter, som kan være med til at aflaste ambulancerne inde i København og omegn, som Hovedstadens Beredskab ikke kan stille med. Så vi prøver at få Falck til at gå ind og hjælpe med at aflaste. Men det er jo ikke noget, der løser det hele. Det kræver også, at der er villighed til at sige: ’Også selv om vi har tabt et udbud, så skal vi altså gøre vores arbejde færdigt på en ordentlig og redelig måde’”, siger sundhedsudvalgets formand til P4 København.

Christoffer Buster Reinhardt vil ikke uddybe, hvor længe regionen kan leve med manglende ambulancer:

“Jag kan ikke sætte en deadline. Det vil være useriøst at gøre. Men jeg kan sige, at det er noget, vi i regionsrådet – alle partier – er enige om, at vi følger meget, meget tæt. For vi ser med stor alvorlighed på det her område, og vi prøver alle løsninger for at sikre, at ambulancen kommer ud. Som det ser ud lige nu, så er det, der hedder A-kørsler, fremme indenfor de servicemål, der er aftalt. Det er med alle de andre ambulancer, hvor der ikke er udrykning, at det halter. Og det er jeg ikke tilfreds med. Men jeg vil sige, at hvis det f.eks. er hjertestop, så kommer ambulancen indenfor det servicemål, som der er aftalt. Det vil jeg gerne betrygge borgerne med”.

“Vi gør alt, hvad vi overhovedet kan, både i dialog med Hovedstadens Beredskab, mens også med Falck, som går ind og hjælper os med det her. Jeg har ikke en hel garage fuld af ambulancer, jeg kan indsætte, og det her er en opgave, som Hovedstadens Beredskab har skrevet under på og får betaling for at levere. På den måde er jeg bundet lidt på hænder og fødder. Jeg er afhængig af, at ejerne af Hovedstadens Beredskab rent faktisk lever op til den kontrakt, de har skrevet under på og får betaling for”, slutter Christoffer Buster Reinhardt.

Annonce