Over 2.000 hjerteløbere har været alarmeret 533 gange

Siden Danmarks største hjerteløberordning blev lanceret i Region Hovedstaden i september 2017, har 2.152 af de frivillige hjerteløbere været på mission 533 gange for at yde genoplivning og bringe hjertestartere til stedet. I 39 pct. af tilfældene er hjerteløberne nået frem før ambulancen, og i 18 pct. af tilfældene har hjerteløberne nået at påsætte en hjertestarter.

Ordningen med hjerteløbere er et samarbejde mellem Region Hovedstadens Akutberedskab og TrygFonden. Hjerteløberne modtager via appen TrygFonden Hjerteløber en alarm fra Region Hovedstadens Akutberedskab, når der er et formodet hjertestop i nærheden. Hjerteløberne sendes på mission for at yde hjertelungeredning og hente en hjertestarter for at kunne begynde genoplivningen, inden ambulancen når frem.

I dag er i alt 17.500 frivillige hjerteløbere tilmeldt TrygFonden Hjerteløber, og de mange missioner, de har gennemført, er et resultat langt ud over det forventede, fortæller Fredrik Folke, der er klinisk forskningslektor på Herlev-Gentofte Hospital og forskningsleder i Region Hovedstadens Akutberedskab.

”Tilslutningen til hjerteløberordningen har langt oversteget vores forventninger, og hjerteløberne gør virkelig en vigtig forskel. I 39 pct. af tilfældene er hjerteløberne nået frem før ambulancen, og i 18 pct. af tilfældene har hjerteløberne nået at påsætte en hjertestarter, inden ambulanceredderne tager over. Jo hurtigere genoplivningen begynder, jo større er chancen for at overleve, og vi ved allerede nu, at hjerteløberne i flere tilfælde har været med til at redde liv”, fortæller Fredrik Folke.

Overlevelse stiger fra 5 pct. til 50 pct.

Hvis en person med hjertestop først får hjælp, når ambulanceredderne ankommer, er der 5 pct. chance for at overleve. Yder en lægmand – eksempelvis en hjerteløber – livreddende førstehjælp, inden ambulancen ankommer, stiger overlevelseschancen til 20 pct. Hvis der også indenfor få minutter stødes med en hjertestarter, overlever op mod 50 pct.

”Selvom nogle hjerteløbere først når frem efter ambulancen, kan de stadig gøre stor gavn. De kan gå til hånde, når ambulanceredderne overtager genoplivningen og f.eks. tage sig af de pårørende, som kan være chokerede”, siger Fredrik Folke og fortsætter:

”Vi begynder et forskningsprojekt inden for kort tid, der skal dokumentere, hvilken betydning hjerteløberne har for overlevelsen. Vi undersøger også, hvordan det er for hjerteløberne at blive kaldt på mission og medvirke til genoplivningsforsøg. Målet er at blive klogere på, hvordan vi i fremtiden bedst involverer danskerne i at redde liv. Der er ingen tvivl om, at involvering af danskerne er et af de vigtigste parametre, hvis vi skal øge overlevelsen endnu mere efter hjertestop i fremtiden”.

”Selvom vi endnu ikke kender forskningsresultaterne fra hjerteløberprojektet i Region Hovedstaden, så er den opbakning og lyst til at træde til, som vi har mødt hos danskerne overvældende. De foreløbige erfaringer er så tilpas overbevisende, at vi arbejder med at udbrede ordningen i andre dele af landet inden for de kommende måneder og år”, siger Grethe Thomas, der er projektchef i TrygFonden.

Annonce