Over 9.000 frederikshavnere har lært at redde liv

Projektet Parat til Hjertestart i Frederikshavn blev officielt afsluttet i denne uge, og nu er mere end 9.000 borgere og kommunale medarbejdere uddannet i hjertelungeredning. ”Tillykke til borgerne i Frederikshavn Kommune. Der er 62.000 gode grunde til, at Parat til Hjertestart i Frederikshavn Kommune har været en god idé”, siger Frederikshavns borgmester, Lars Møller, med henvisning til antallet af bankende hjerter. Og borgmesteren er ikke i tvivl: Projektet med at gøre en hel kommune parat til at redde liv har været en succes.

Stoltheden var da også markant, da parterne bag Parat til Hjertestart – TrygFonden, Hjerteforeningen, Frederikshavn Kommune og Region Nordjylland – var samlet i Frederikshavn havn for officielt at runde projektet af. Og med god grund. For selv om data fra projektet først bliver færdiganalyseret i sommeren 2014, så er der allerede nu positive tal på bundlinjen.

Mere end 8.500 frederikshavnere og 600 medarbejdere i hjemmeplejen er i løbet af det seneste halvandet år blevet uddannet i hjerte-lunge-redning og brug af hjertestarter. Skoler, virksomheder, organisationer og offentlige arbejdspladser har været med, og både ansatte og frivillige i projektet har hundredevis af gange været nede på alle fire og trykke på genoplivningsdukkens bryst for at lære fra sig.

Ifølge overlæge og præhospital leder i Region Nordjylland Poul A. Hansen er uddannelse af borgerne netop det vigtigste, hvis flere skal overleve et hjertestop uden for hospital.

”Når en person falder om med hjertestop, er vedkommende død. For hvert minut herefter, uden at der ydes livreddende førstehjælp, falder chancen for overlevelse med 10 procent, så efter 10 minutter er chancen for overlevelse minimal. Derfor er uddannelsen af borgerne og hjemmeplejens medarbejdere det vigtigste, hvis flere skal overleve hjertestop udenfor hospital”, understreger Poul A. Hansen.

Regionsrådsformand Ulla Astman fra Region Nordjylland har selv været på kursus flere gange, og hun opfordrede alle til at gøre det samme: ”Det er jo ikke svært, og man kan ikke gøre noget forkert. Det er jo faktisk så let, at selv en politiker kan finde ud af det”. Hun sluttede med at opfordre andre kommuner, ikke bare i regionen, men i hele landet, til at tage handsken op og komme i gang.

Annonce