Præhospital

Algoritme skal sikre, at 280 nye hjertestartere placeres optimalt

I de kommende år bliver der opsat 280 nye hjertestartere i Nordjylland. Men de bliver ikke opsat på tilfældige steder. Placeringerne er nøje udvalgt af en avanceret algoritme og et internationalt team af forskere fra Canada og Danmark. Algoritmen tager blandt andet højde for demografi, tidligere hjertestopstilfælde, og hvor der i forvejen er hjertestartere.

Præhospital

Kæmpe fremgang for hjertelungeredning og brug af hjertestarter

I dag er det international Hjertestarterdag, og siden den første Hjertestarterdag i Danmark i 2013, er der sket markante fremgange på genoplivningsområdet. Danmark er i en international førerposition inden for genoplivning. Antallet af hjertestartere er mere end fordoblet, flere danskere er uddannet i livreddende førstehjælp, flere vidner træder til med hjertelungeredning og stød med hjertestarter, og flere overlever.

Præhospital

Mange danskere kender ikke placeringen af nærmeste hjertestarter

Tid er altafgørende, når det kommer til hjertestop. Derfor er det også vigtigt, at der hurtigt hentes en hjertestarter, hvis uheldet er ude. Desværre ved 38 pct. af danskerne ikke, hvor den nærmeste hjertestarter er. Samtidig viser målingen, at det kun er 31 pct. af de danskere, som faktisk ved hvor hjertestarteren er, der har under to minutter hen til en hjertestarter.

Præhospital

Strid om hjertestartere på Langeland

I disse uger bliver mange virksomheder på Langeland kontaktet af sælgere fra forskellige firmaer, som forsøger at overtale dem til at købe en hjertestarter. Det skyldes ikke, at der faktisk mangler hjertestartere på Langeland, for med 107 hjertestartere har øen formentlig landets bedste dækning. Men en strid mellem den lokale hjertestarterforening og Trygfonden gør, at hjertestarterne ikke fremgår på hjemmesiden Hjertestarter.dk.

Præhospital

Gode erfaringer med at afsende hjertestarter via drone

Et pilotprojekt fra Sverige tyder på, at der kan være potentiale i at anvende droner til at transportere hjertestartere frem til patienter med hjertestop. Dermed sikres det, at førstehjælpere har det rette udstyr til at udføre livreddende førstehjælp, indtil ambulancen er fremme. I det svenske pilotprojekt var dronen – og dermed hjertestarteren – i gennemsnit fremme næsten 2 minutter før ambulancen.

Præhospital

Forskel i ambulancernes responstid påvirker ikke overlevelse ved hjertestop

Selv om der er stor forskel på ambulancernes responstid i henholdsvis tyndtbefolkede og tætbefolkede områder, så kan disse forskelle ikke aflæses i statistikken for overlevelse efter hjertestop. Det viser en ny undersøgelse fra forskerne bag Dansk Hjertestopregister. En væsentlig forklaring er formentlig, at der ved 80 pct. af hjertestoppene ydes førstehjælp, inden ambulancen når frem.

Præhospital

Ambulance Syd har travlt med at udlæse data fra hjertestartere

Når en privat hjertestarter har været i brug, så skal data fra hjertestarten udlæses, da det kan have betydning for både behandlingen af den konkrete patient og forskning. Opgaven med at udlæse hjertestartere i Region Syddanmark er overgået til Ambulance Syd, og frem til midten af december havde man foretager 269 udlæsninger. I 2021 ventes det at stige til 300.

Præhospital

Udsigt til 100 nye hjertestartere efter indsamling

I sidste weekend gennemførte Hjerteforeningen sin årlige dør-til-dør-indsamling – også kaldet ”Landsuddelingen”, fordi de indsamlede midler går til at dele hjertestartere ud til grupper, der har gået i alt 15 indsamlingsruter. Det foreløbige resultat af Landsuddelingen er, at der i løbet af 2020 vil blive sat næsten 100 nye hjertestartere op i Danmark.

Præhospital

Hjertestartere kommer nu på internettet

De første danske hjertestartere er nu koblet på internettet, så det er muligt at overvåge den enkelte hjertestarter i døgndrift – og dermed sikre, at den virker, hver gang uheldet er ude. Målet er at undgå, at der skabes en falsk tryghed, som i værste fald kan være fatalt, hvis en hjertestarter er ude af drift i en ulykkessituation.