Politisk aftale: Ny lægehelikopter placeres i Saltum

Foto: Anna Marin

Det bliver Saltum-området i Jammerbugt Kommune, der bliver hjemsted for den fjerde akutlægehelikopter. Det er regeringen og Dansk Folkeparti blevet enige om. Den nye helikopter går i drift den 1. januar 2019 fra en midlertidig placering i Aalborg Lufthavn, men den flyttes til basen i Saltum-området, så snart den er anlagt. De øvrige helikopterbaser bevares uændret.

Oprettelsen af den fjerde akutlægehelikopter i Danmark blev vedtaget med finanslovsaftalen for 2018 af regeringen og Dansk Folkeparti med det formål at styrke akutberedskabet i den nordlige del af Danmark og sikre, at de tre nuværende helikoptere i højere grad kan bruge deres flyvetid i henholdsvis Midt-, Syd- og Østdanmark.

”Med en ny akutlægehelikopter i Jammerbugt Kommune ved Saltum styrker vi akutberedskabet i den nordlige del af Danmark, så borgerne kan være trygge ved, at der kommer den nødvendige hjælp, hvis de kommer ud for en ulykke eller bliver akut syge”, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby, der har forhandlet på regeringens vegne.

”Det her er en forbedring af akutberedskabet i hele Danmark. I den nordligste del af Danmark reducerer vi flyvetiden markant. Der bliver f.eks. ca. 20 minutter kortere til Skagen, såvel som til Læsø, i forhold til i dag, hvor helikopteren flyver fra Skive. Det har været vigtigt for Dansk Folkeparti”, siger partiets sundhedsordfører, Liselott Blixt.

Andre helikoptere flyttes ikke

Regionerne havde lagt op til, at helikopterne i Skive og Billund samtidig skulle flyttes til henholdsvis Herning og Assens. Men det kommer ikke til at ske i denne omgang.

Regeringen og DF er nemlig blevet enige om de vil afvente erfaringerne med den fjerde akutlægehelikopter, herunder hvordan de fire helikoptere samlet set giver en god dækning af de områder af landet, hvor der er lang afstand til nærmeste traumecenter. Først derefter tages der stilling til en eventuel flytning af de nuværende helikopterbaser.

Annonce