Præhospital

Fransk operatør skal alligevel ikke drive de danske akutlægehelikoptere

Det bliver alligevel ikke franske SAF Helicopteres, som skal drive de fire danske akutlægehelikoptere. Selskabet vandt ellers i første omgang regionernes udbud af opgaven, men efter et kaotisk forløb, hvor udbuddet flere gange måtte gå om, har regionerne nu valgt at tildele opgaven til den nuværende operatør, Norsk Luftambulanse. Men dermed går regionerne tilsyneladende også glip af en millionbesparelse.

Præhospital

Antallet af flyvninger med akutlægehelikoptere har fundet et naturligt leje

Sidste år blev der 4.768 gange sendt bud efter Danmarks fire akutlægehelikoptere. Det er 96 flere flyvninger end i 2020. Dermed tyder meget på, at det årlige antal flyvninger i den forholdsvis nye akutlægehelikoptertjeneste nu har fundet et naturligt leje. 2.329 gange fløj helikopterne patienter på hospitalet, og i 42 pct. af tilfældene var der tale om patienter med hjerte-/karsygdomme.

Præhospital

Ny ordning med rådighedsvagter styrker lægehelikopterne i sommermånederne

I sommermånederne topper flyvningerne for landets akutlægehelikoptere, og især de to sydlige akutlægehelikoptere er i disse måneder belastede. Men regionerne vurderer, at der er tilstrækkelig personalekapacitet – blandt andet takket være en ny ordning med rådighedsvagter for akutlægerne, som kan aktiveres, når arbejdsbelastningen overskrider flyvehviletidsbestemmelserne.

Præhospital

Akutlægehelikoptere sendes i udbud for tredje gang

De danske regioner har ikke det store held med udbud på det præhospitale område i øjeblikket. De seneste måneder har regionerne tabt to sager i Klagenævnet for Udbud, og udsigten til at tabe en tredje sag får nu regionerne til at annullere det seneste udbud af akutlægehelikopterne, efter at den norske byder har klaget over, at et fransk selskab vandt. Det bliver så tredje forsøg på at gennemføre udbuddet.

Præhospital

Akutlægehelikoptere slog rekord i 2020

Næsten 4.700 gange var landets fire akutlægehelikoptere på vingerne i 2020. Det er en stigning på godt 10 pct. i forhold til året før – og det største antal flyvninger i akutlægehelikopternes historie. Det skete på trods af de logistiske udfordringer, som COVID-19-nedlukningen af samfundet og landets grænser forårsagede.

Præhospital

Akutlægehelikopteren har fået en professor

Jacob Steinmetz, der er Ph.d. og overlæge ved Afdeling for Bedøvelse, Operation og TraumeCenter på Rigshospitalet, skal i et nyt professorat styrke forskningen i den hjælp, som ambulancen, akutlægebilen og akutlægehelikopteren yder til mennesker, der har akut behov for behandling uden for hospitalet. Jacob Steinmetz er selv helikopterlæge.

Præhospital

Nyt forskningsprojekt om akutlægehelikoptere og hjertepatienter

Når man bliver ramt af hjertestop eller blodprop i hjertet eller hjernen, er hurtig lægehjælp og transport til hospitalet helt afgørende. Et nyt forskningsprojekt skal finde ud af, hvornår og hvordan akutlægehelikopterne i de situationer gør mest gavn. Det skal danne grundlag for retningslinjer, som kan sikre, at akutte patienter får den hurtigst mulige hjælp, uanset hvor de bor.