Redningshelikopter assisterede ved organtransplantation

Arkivfoto: Lars Bøgh Vinther

Onsdag aften trådte en af Flyvevåbnets redningshelikoptere til for at vinde tid i forbindelse med en organtransplantation. Det var et lægehold på seks personer og tilhørende udstyr, der skulle transporteres fra København for at udtage organer fra en donor i Horsens. Organerne skulle efterfølgende til Rigshospitalet for at blive indtransplanteret. Lægeholdet stod klart i Kastrup Lufthavn, men et civilt fly, som var chartret til transporten, kunne ikke tage hele holdets udstyr med.

Derfor opsamlede redningshelikopteren fra Search And Rescue (SAR) Roskilde fire læger og udstyr i Fælledparken i København og fløj til helikopterlandingspladsen i Horsens, hvorfra politiet forestod den videre transport til Horsens hospital, oplyser Flyvertaktisk Kommando.

Organerne skulle senest to timer efter udtagelse fra donor være overført til patienterne på Rigshopitalet. Det var yderst tvivlsomt, om transporten med det civile fly fra Billund Lufthavn ville kunne klare det indenfor tidsrammen på grund af landevejstransport fra Horsens til Billund. Det blev derfor besluttet, at lade helikopteren fra SAR Roskilde afvente lægehold og organer i Horsens, idet vejret kunne forhindre SAR Skrydstrup i at lande i Horsens.

Da organerne var udtaget, blev hele lægeholdet og organer transporteret fra Horsens til lufthavnen i Roskilde, hvorfra Falck transporterede læger og organer til Rigshospitalet. Vejret var for dårligt til at lande i Fælledparken.

Annonce