Ny bog om Københavns Brandvæsens røgdykkertjeneste

Københavns Brandvæsen har netop udgivet endnu et bind i den serie om brandvæsenets historie, som blev søsat i forbindelse med brandvæsenets 325 års jubilæum i 2012. Den nye bog, ”Livet er så kort og man er så længe død”, handler om røgdykkertjenesten, der blev oprettet i 1930.

Københavns Brandvæsen har igennem 82 år haft en tjeneste med særligt uddannede røgdykkere, som med specielt udstyr var trænet til at trænge dybt ind i brændende bygninger til ildens arnested, hvor brande slukkes mest effektivt.

Røgdykkertjenestens historie strækker sig fra oprettelsen i 1930 frem til sammenlægningen med pionertjenesten til en ny specialenhed i 2012. Den nye bog handler om tjenestens oprettelse, indsats og kultur.

Oprettelsen af røgdykkertjenesten var for brandvæsenet en milepæl, som fundamentalt ændrede styrkeforholdet i kampen mod ilden. Bag organiseringen af røgdykkertjenesten stod Povl Vinding, der var brandchef fra 1936 til 1956, og tjenesten blev udviklet ved at udnytte tidens teknologiske landvindinger, især inden for åndedrætsbeskyttelse. Tjenesten blev hurtig kendt uden for landets grænser, og medarbejdere fra brandvæsener og andre myndigheder i Danmark og hele Norden kom for at se Røgdykkertjenesten.

Røgdykkernes træning, udrustning og køretøjer blev løbende udviklet, mens røgdykkerne selv udviklede et stærkt sammenhold og en særlig kultur. Titlen, ”Livet er så kort og man er så længe død”, er en talemåde, som var mejslet i et stykke træ over røgdykkernes spisebord og vidner om en særlig livsfilosofi. Livet handler om, hvad vi hver især kan gøre her og nu. Arbejdet som røgdykker var ikke ufarligt, og der er flere eksempler på tragiske ulykker, hvor røgdykkere har mistet livet i tjenesten.

I bogen er der billeder, beskrivelser og øjenvidneberetninger fra nogle af de alvorlige brande, som tjenesten har været indsat i gennem tiden.

Bogen er på 120 sider og koster 150 kr. Ved forsendelse skal der tillægges porto på 38,50 kr. Overskuddet fra salget går til finansiering af efterfølgende bind i serien.

Læs mere om bestilling her.

Annonce