Brandmand: Jeg siger op, hvis beredskab udliciteres

Arkivfoto: Hovedstadens Beredskab

Hovedstadens Beredskab skal i den kommende tid gennemføre en markedsafprøvning, hvor det undersøges, om private aktører kan udføre brandslukningsopgaven på en måde, der er økonomisk mere fordelagtigt end den nuværende kommunale brandslukning. Men brandmand gennem 20 år Peter Ørnbo slår fast, at både han og flere kollegaer vil forlade beredskabet, hvis markedsafprøvningen resulterer i en privat løsning.

Peter Ørnbo har været brandmand i Hovedstadens Beredskab i 20 år, herunder FOA-tillidsmand. Til Fagbladet FOA fortæller han, at det har været år med nedskæringer og tilbagevendende snak om udliciteringer. Derfor er han med egne ord ved at være lidt immun over for den slags snak. Men hans holdning til en eventuel udlicitering til et privat firma er klar: Det bliver uden ham.

“Det er helt forkert, når det bliver gjort til noget, der i sidste ende skal give folk et økonomisk overskud, at mennesker kommer ud for ulykker. Det er helt sort i min verden, at man tjener penge på det”, siger Peter Ørnbo, der er brandmand i specialtjenesten i Hovedstadens Beredskab.

De seneste år er det med Hovedstadens Beredskab lykkes at lægge fire beredskaber sammen, spare 28 millioner og samtidig have et solidt beredskab. Derfor undrer det Peter Ørnbo, at der nu bliver varslet nye omlægninger.

“Jeg synes, borgerne i København får rigtig meget for pengene i vores beredskab, som det er i dag. Så jeg synes, at det er ærgerligt. Når man ser på historien inden for hjemmeplejen, hospitaler og så videre, så er der rigtig grimme eksempler på, at kvaliteten falder, når man markedsafprøver”, siger Peter Ørnbo. København har i forvejen et af Europas billigste beredskaber, pointerer han.

Peter Ørnbo mener, at det er svært at effektivisere meget mere, fordi det først og fremmest er hænder, der er brug for, når uheldet er ude. Så selvom teknologien bliver bedre og øger sikkerheden, så er det antallet af brandfolk, der virkelig batter noget.

“Hvis de kan opfinde en robot, der kan fare rundt og redde folks liv, efter de er blevet slagtet af en terrorist, så vil jeg da gerne høre om den”, siger han galgenhumoristisk.

Peter Ørnbo håber på, at politikerne vælger at beholde det nuværende beredskab. Ellers tror han, at flere risikerer at gøre som ham selv og sige farvel og tak til livet som brandmand.

Annonce