Brandvæsen: Tysk assistance nåede hurtigt frem

Allerede 34 minutter efter alarmeringen nåede assistancen fra Tyskland frem, da Tønder Brandvæsen i august valgte at hente hjælp i Niebüll under omfattende oversvømmelser i Tønder by. Det fremgår af en redegørelse fra KL og Tønder Kommune, efter at der har været rejst kritik af, at brandvæsenet ikke rekvirerede Beredskabsstyrelsen fra Haderslev.

Tønder blev den 22. august 2014 ramt af omfattende oversvømmelser i flere af byens kvarterer, og yderligere oversvømmelser truede. Derfor var der behov for en omfattende indsats fra beredskabet, og Tønder Brandvæsen valgte at tilkalde assistance fra det tyske modstykke til Beredskabsstyrelsen, THW.

I en ny redegørelse beskriver KL og Tønder Kommune indsatsen således:

”Indledningsvist skal det bemærkes, at Tønder Kommune ikke mener, at responstiden fra alarmeringstidspunktet af THW i Niebüll til ankomsttidspunktet er speciel lang. Som det kan ses i nedenstående er responstiden til hovedstyrken fra Niebüll ankommer 34 minutter, hvilket må være rimeligt set i forhold til afstanden til Niebüll, der ca. 19 km.

Alarmeringsforløb

I forbindelse med en oversvømmelsesindsats vurderer kommunens indsatsleder, at der er behov for assistance med pumpemateriel. Indsatslederen beslutter sig for at rekvirere den nærmeste relevante enhed fra THW i Niebüll (ca. 19 km fra indsatsstedet i Tønder) samt supplerende styrke i Flensborg (ca. 44 km fra indsatsstedet i Tønder). Da politiet ikke har vurderet, at der behov for en koordinerende indsatsleder på skadestedet, orienteres politiets vagtcentral herom.

Tønder Brandvæsen skal oplyse, at de tyske enheder blev alarmeret via Leitstelle Nord klokken 19:56. I alarmeringen rekvireres THW højkapacitetspumper.

Klokken 20:20 ankommer en fortrop fra THW OV Niebüll, bestående af to ledere, hhv. Zugführer (holdleder) og Fachberater Wasserpumpen (Forbindelsesofficer med specialistuddannelse). Fortroppen ankommer til det på forhånd udpegede kontaktpunkt, Kongevej 57, 6270 Tønder. Herfra indgår den tyske Zugführer og Fachberater i den kommunale stab. De varetager selv vurderinger af mandskabsbehov, udskiftning, tilbagemeldinger til egen organisation mv.

Klokken 20:30 ankommer hovedstyrken fra THW OV Niebüll. Den supplerende indsatsstyrke fra Flensborg ankommer ca. 20-30 minutter senere (det præcise ankomsttidspunkt for Flensborg er ikke ført i log).

Afstande, køretid og ressourcer

Afstanden fra THW OV Niebüll, Garther Landstrasse 80, 25899 Niebüll til Kongevej 57, Tønder er jf. Google Maps 19,1 km, der under normal kørsel tilbagelægges på 18 minutter. Bidraget fra THW OV Niebüll består af en Fachgruppe Wasserpumpen (pumpeenhed), bestående af

  • Ledelseskøretøj
  • Lastvogn med pumpetrailer
  • Lastvogn med 200KVA generator
  • Lastvogn med lad og 19 tonsmeter kran (indgår ikke i pumpeenheden)
  • Bemanding 1 leder, 2 mellemledere, 9 menige

Afstanden fra THW OV Flensburg, Lillenthalstrasse 46, 24941 Flensburg til Kongevej 57, Tønder er jf. Google Maps 44,7 km, der under normal kørsel tilbagelægges på 38 minutter.

Bidraget fra THW OV Flensburg består af en Fachgruppe Wasserpumpen (pumpeenhed), bestående af

  • Ledelseskøretøj
  • Lastvogn med pumpetrailer
  • Pionervogn med 200KVA generator
  • Bemanding 1 leder, 2 mellemledere og 13 menige”.

Annonce