Danske Beredskaber uddeler hæderslegat til fire af hverdagens helte

Danske Beredskaber har overrakt hæderslegater til fire af hverdagens helte, som har handlet ekstraordinært og reddet medborgere eller familiemedlemmer fra livsfarlige situationer. Hæderslegaterne er de seneste uger blevet overrakt til legatmodtagerne ved lokale begivenheder, som fandt sted på de lokale brandstationer.

Formålet med Danske Beredskabers hæderslegat er at støtte og belønne personer, som har ydet en særlig indsats. I år er hæderslegatet overrakt til fire danskere, som har udvist en høj grad af mod og holdt hovedet koldt i situationer, hvor ikke alle havde handlet med samme resolut.

7-årige holdt hovedet koldt og reddede søster og veninde
Foto: Danske Beredskaber

7-årige Anna var den første, som fik overrakt sit hæderslegat. Det skete hos Nordjyllands Beredskab den 17. september 2020. Anna Østergaard Rønn Christensen modtog hæderslegatet på baggrund af en episode sidste år, hvor hun reddede sin søster og hendes veninde fra en livsfarlig situation.

Anna oplevede en dag i oktober sidste år, at hendes værelse blev fuldt af sort røg, hendes forældre var ikke hjemme, og da hun ikke kunne få kontakt til sin søster og hendes veninde, som var inde på søsterens værelse, formåede den dengang 6-årige Anna at holde hovedet koldt og cykle ud efter hjælp. Anna mødte sine forældre, som hurtigt kom tilbage til familiens hjem, hvor de fik søsteren og hendes veninde reddet ud af huset.

Anna fik overrakt hæderslegatet af borgmester i Thisted Kommune, Ulla Vestergaard, og beredskabsdirektør i Nordjyllands Beredskab, Diana Sørensen. Det er Annas morfar som stolt har indstillet sit barnebarn til hæderslegatet.

Reddede sin mor fra en livsfarlig situation i vandet
Foto: Danske Beredskaber

Den anden legatmodtager var den 19-årige Lucas Løssl. Lucas fik overrakt sit hæderslegat ved en lokal begivenhed hos Helsingør Kommunes Beredskab den 23. september 2020. Det er Helsingør Kommunes Beredskab, som har indstillet Lucas til hæderslegatet på baggrund af en episode sidste sommer, hvor Lucas reddede sin mor fra en livsfarlig situation i vandet.

Familien var sidste sommer på stranden, hvor Lucas mor kom i problemer under en badetur. Det lykkedes Lucas at hjælpe sin mor ind på lavt vand, hvor han gav hende livreddende førstehjælp, indtil beredskabet nåede frem.

Det var borgmester i Helsingør Kommune, Benedikte Kiær, som overrakte hæderslegatet til Lucas. Tilstede ved overrækkelsen var også beredskabschef ved Helsingør Kommunes Beredskab Søren Lundhild.

Reddede mand fra lejlighed i brand
Foto: Danske Beredskaber

De sidste to legatmodtagere, Nanett Sonne-Mortensen og Heidi Schiødt Smidemann fra Bornholm, fik overrakt deres hæderslegat ved en lokal begivenhed hos Falck i Rønne den 5. oktober 2020. De to kvinder reddede i januar i år en mand ud fra en lejlighed i brand under meget svære vilkår.

Til trods for at ejendommen var fuldt af sort røg, risikerede de to kvinder deres eget helbred, og reddede manden ud af en lejlighed på 1. sal. Det er Bornholms Brandvæsen, som har indstillet Heidi og Nanett til hæderslegatet, og i deres indstilling skriver brandvæsenet, at det er Nanett og Heidis modige indsats, der har reddet beboerens liv.

Det var borgmester i Bornholms Regionskommune Winni Grosbøll som overrakte de to kvinder hæderslegatet. Beredskabschef i Bornholms Brandvæsen Palle K. Tourell deltog også i overrækkelsen.

Annonce