Debat: Betalingen til deltidsbrandfolk er urimeligt lav

Landets deltidsbrandfolk står til rådighed året rundt, men grundlønnen, vagtbetalingen og øvelsesbetalingen ligger på et alt for lavt niveau hos både de kommunale beredskaber og Falck. Det bør der gøres noget ved, næste gang der skal forhandles overenskomst. Det skriver Lars Juul, der er tillidsrepræsentant ved brandstationen i Slagelse, i dette debatindlæg.

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til BeredskabsInfo. 

Af Lars Juul, tillidsrepræsentant, Station Slagelse

I disse tider efter COVID-19 og nu en voldsom Inflation, er det på tide, at vi får set vores lønninger efter i sømmene.

Vi står til rådighed 365 dage om året på hverdage, weekender og helligdage. Ofte smider vi alt, hvad vi har, og skal være kørt fra brandstationen, inden der er gået 5 minutter. Det gælder, om vi er på vores fuldtidsjob, fritid eller om vi så sover. Dette er efterhånden næsten umuligt med stigende trafik, vejbump og nedsat hastighed.

Der er simpelthen urimelig løn for dette – til tider risikofyldte – erhverv. Som eksempler er her lidt tal:

  • Vagtbetaling for hverdage udgør lige nu 110 kr. for 1 døgn, derefter 50 pct. i skat.
  • Grundløn er 800 kr. om måneden, det er 33 kr. i døgnet, derefter 50 pct. i skat.
  • Øvelsesbetaling for Falck-brandmænd er 100 kr. i timen, og det betaler vi 50 pct. i skat af. Man får jo mere for at passe børn, og det er ikke for at sammenligne.

Det er lønninger, der er så lave, fordi der fra starten af overenskomsten ikke blev givet ordentlig løn, og det er derfor ikke stigning i procent, der løfter lønnen.

Meget vanskeligt at finde og fastholde deltidsbrandfolk

Vores timeløn er egentlig god nok, men vi halter i den grad på vagtbetaling, grundløn og øvelsesbetaling. Det skal der gøres noget ved. Der er ingen andre, der står til rådighed for så lidt, og det tror jeg, de fleste er enige med mig i.

Der må være nogle politikere, der kan og vil tage ansvar for dette. Alle ved, hvad et fuldtidsbrandvæsen koster kontra et deltidsbrandvæsen, og det er alle steder meget vanskeligt at finde og fastholde deltidsfolk, som i den grad står til rådighed, når andre har brug for os, og så til denne minimale løn i 2023.

Når vi næste gang skal forhandle overenskomst, skulle vi måske betale en forhandler for at komme i mål med dette, og det er ikke for at genere vores faglige organisation, som gør et godt stykke arbejde, jeg ved bare at Falck og KL ikke er sådan at bide skeer med.

Jeg tror, de fleste er villige til at betale lidt mere i kontingent, for at vi kan få den løn, som vi i 2023 virkelig er berettiget til.

Husk også at stemme, når der er overenskomstforhandlinger. Det er her, du kan vise din tilfredshed/utilfredshed. Desværre er der ofte ingen, der stemmer, og dermed får vi ikke forbedret overenskomsten.

Annonce