Falck fylder 100 år i dag

I dag er det præcis 100 år siden den 42-årige Sophus Falck åbnede “Redningskorpset for København og Frederiksberg A/S” – det, der senere skulle bliver til Falcks Redningskorps. Den runde dag markeres med et større optog af nye og gamle Falck-køretøjer samt med en kransenedlæggelse på Sophus Falcks gravsted, og lørdag deltager 9.500 i en stor jubilæumsfest for Falck-ansatte og deres familier.

Mens Falcks 75 års jubilæum i 1981 blandt andet blev fejret med et stort åbent hus arrangement, så bliver der ikke den store offentlighed om 100 års jubilæet, der primært fejres med forskellige interne arrangementer.

I dag kl. 10.00 vil Falcks koncernchef, Allan Søgaard Larsen, i overværelse af repræsentanter for personalegrupperne i Falck lægge en krans på Sophus Falcks grav på Vestre Kirkegård i København. Efterfølgende vil der blive lagt en krans ved mindetavlen på Falck-stationen i Hvidovre.

Et stort optog på mere end 30 Falck-køretøjer i alle aldre har mandag og tirsdag formiddag kørt tværs over Fyn og Sjælland og ankommer til Falck-Huset kl. 15.00. Den ældste bil i optoget er en ambulance fra 1940”erne. Alle de gamle biler er nyrestaurerede af den store kreds af Falck-veteraner, hvis interesse for Falck og Falcks historie er en stor hobby. Flere af bilerne vil blive kørt af de samme tidligere medarbejdere, som både oprindeligt kørte i bilerne, da de var i aktiv tjeneste, og som har sat dem i stand. Flere af chaufførerne vil være iklædt gamle uniformer, der passer til bilernes alder.

Endelig vil der være afsløring af medarbejdernes gave til Falck. Den er udført af den fynske kunstner Ivan Boytler og har været delt i fem. De fem dele har de seneste fire måneder som en stafet været bragt rundt mellem landets Falck-stationer på utallige forskellige måder. Blandt transportformerne har været gamle Falck-biler, cykler, løbere, dykkere, fly, hestevogne og mange andre former. De fem dele ankommer til Falck-Huset af fem hold stafetløbere, og kunstneren vil derefter samle skulpturen, inden den bliver overrakt til Falck.

I tilknytning til jubilæet afholdes der fredag den 6. oktober en mindehøjtidelighed for de brand- og redningsfolk, som har mistet livet under udførelsen af deres arbejde. Det sker i Holmens Kirke i København med deltagelse af bl.a. forsvarsminister Søren Gade, indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen og kronprins Frederik. Kronprinsen vil efter mindehøjtideligheden afsløre en mindesten i haven ved Holmens Kirke.

Der udgives hele to historiske bøger i forbindelse med Falcks jubilæum. Den ene, “Sophus har været der…”, udgives af Falck selv, og her har fire forfattere skrevet Falcks historie gennem 100 år. Blandt forfatterne er historikeren Søren Mørch, der i en længere periode har fulgt en række Falck-medarbejderes daglige arbejde for at sætte det ind i en større historisk sammenhæng. Bogen udsendes til alle Falcks medarbejdere og kommer desuden i almindelig handel. Den anden jubilæumsbog, “Falck 1906-2006”, er udgivet af forlaget Lindhardt og Ringhof. Den er skrevet af Kurt Jacobsen, der er professor ved Handelshøjskolen i København, og som har haft fri adgang til Falcks arkiver.

Annonce