Nu begynder højsæsonen for naturbrande

Arkivfoto

Når solen og varmen vender tilbage efter vintermånederne, stiger risikoen for naturbrande. Mange begiver sig ud i naturen for at nyde det gode vejr og ikke er opmærksomme på brandfaren. Det kan ses på tallet for redningsberedskabets udrykninger: Fra februar til april næsten tidobles antallet af udrykninger til naturbrande.

I de seks måneder fra og med marts til og med august måned rykker brandvæsenet nemlig ud knap 200 gange om måneden til brande i naturen. Det er mere end fire gange så mange af denne type udrykninger som gennemsnittet i årets øvrige seks måneder. Stigningen er mest markant i det tidlige forår, oplyser Beredskabsstyrelsen.

Vegetationen er tør i det tidlige forår

Mens de mange udrykninger om sommeren ikke er så overraskende, er det bemærkelsesværdigt, at april faktisk topper statistikken over de mest brandfarlige måneder i de seneste fem år med gennemsnitligt 240 udrykninger til brande i naturen.

112-meldinger-til-naturbrande-gnst
En af årsagerne til de mange naturbrande i april er, at det døde, tørre løv, som har overvintret i naturen, har let ved at brænde og nemt kan antændes af eksempelvis gnister fra et bål, cigaretskod eller ukrudtsbrændere. Derfor er det en god idé at være opmærksom, når man begiver sig udenfor.

Hvis man vil tænde bål i naturen, skal man først undersøge, om det er lovligt. Du kan finde informationer om lovlige bålafbrændingspladser på din kommunes hjemmeside eller ved at kontakte brandmyndigheden i din kommune.

Gode råd til at undgå naturbrande

Du kan være med til at forhindre, at der opstår brande i naturen, hvis du følger disse råd:

  • Brug dertil indrettede bålpladser, hvis du skal tænde et bål eller grill
  • Efterlad aldrig et bål, der ikke er slukket helt
  • Smid ikke cigaretskod og lignende i naturen
  • Ring hurtigt 1-1-2, hvis uheldet alligevel er ude

Annonce