I dag testes varslingssirenerne

Landets godt 1.000 varslingssirener bliver i dag kl. 12 testet. Samtidig testes også sms-varsling for døve og hørehæmmede samt app’en Mobilvarsling, der begge sender beredskabsmeddelelser til brugerne. Du skal ikke ringe 112, når du hører varslingssirenerne. Det gælder både ved øvelser og i akutte situationer.

Danmarks nuværende varslingssirener blev implementeret i starten af 1990’erne. Systemet bruges ved større ulykker og katastrofer, hvor der kan være umiddelbar livsfare for et større antal mennesker.

Sirenerne blev i begyndelsen af 1990’erne sat op i områder med over 1.000 indbyggere, så de kunne høres af cirka 80 pct. af befolkningen. Folk, der bor uden for sirenernes rækkevidde, kan advares via ovennævnte kanaler eller ved at politiet kører ud i de relevante områder.

Sirenevarsling følges altid op af en beredskabsmeddelelse. Sirenevarsling og beredskabsmeddelelser suppleres endvidere altid af advarsler via øvrige kanaler, eksempelvis medier og sociale medier, myndighedernes hjemmesider og app’en Mobilvarsling.

Skal minde folk om, hvad de skal gøre

Sirenerne testes løbende elektronisk, men den første onsdag i maj testes sirenerne med lyd.

”Den primære grund til, at vi tester systemet, er at minde folk om, hvad de skal gøre, hvis det en dag er alvor. Og så skal vi selvfølgelig teste, at sirenerne virker. Pointen med sirenerne er at gøre folk opmærksomme på, at der er fare på færde. Lyden af en sirene skal få folk til at gå inden døre og søge information hos DR eller TV 2”, siger kommunikationschef i Beredskabsstyrelsen, Lars Aabjerg Pedersen.

Man skal ikke ringe til 112 eller andre numre til myndighederne under en virkelig krise eller ulykke. Det skal man heller ikke under testen.

”Man skal altid kun ringe 112, hvis man selv eller andre i nærheden er i akut fare og har brug for udrykning fra politi, brandvæsen eller en ambulance. Heller ikke under testen onsdag er der behov for at ringe 112 eller andet”, siger Lars Aabjerg Pedersen.

Hvert år er der typisk en håndfuld eller to af de over 1.000 sirener, der giver en fejlmelding, oplyser Beredskabsstyrelsen. Styrelsen får elektroniske tilbagemeldinger på, hvilke sirener der giver problemer.

Annonce